На вниманието на Министър д-р Стефан Константинов

Профилактиката и здравната промоция като най-евтино и най-ефиксано средство

Уважаеми г-н Министър,

Профилактиката и в частност здравната промоция, с която тя започва, са най-евтиното и същевременно – най-ефективните средства в националната здравна политика. За съжаление, никой от предшествениците Ви не се обърна към тях.

Нещо повече. По поръчка на Нели Нешева (когато беше директор на Дирекция “Здравеопазване” при Столичната Община) написах и издадох на свои разноски монографията “Здравна Азбука”, сертифицирана от МОН като учебно помагало за здравна и сексуална култура за 9-12 клас. В него описвам на достъпен език всички социално-значими и полово-предавани болести и всички вредности (тютюнопушене, алкохол, наркотици, затлъстяване), рационалното хранене, предпазването от нежелана бременност и пр., с които напълно се покриват изискванията на чл. 122 от ЗЗ. Д-р Нешева обаче, въпреки обещанията си, не закупи нито брой от монографията, макар че за 1000-та бройки похарчих над 3000 лв лични средства, вкл. и 300 лв хонорар за комисията на МОН.

Предложих на ексминистър Борисова учебното помагало да бъде качено на сайта на МЗ, при това – съвършено безплатно! Получих… отказ от зам.-министър Десислава Димитрова, която на неотдавнашна пресконференция изнесе същите тревожни данни, които подчертавам и аз в монографията и съобщи за над 4 млн лв, осигурени по проекта “Информирани и здрави”; те щели да бъдат похарчени за проучвания и здравно-просветни диплянки… По този проект работи и близък сътрудник на г-жа Димитрова. (И двамата са без медицинско образование…)

И това – при напълно готово и сертифицирано от МОН (т. е. – от държавата!) учебно помагало (което вече Ви подарих и сам, като лекар, можете да се уверите на колко достъпен език и с каква загриженост към младите хора е написано).

Питам Ви: защо насилствено съм държан настрани от тази дейност, и то – от некомпетентни чиновници?

Tags: , , , ,

Comments are closed.