Прочетено

 “40 000 българи става жертва на различни по тежест и последснвия лекарски грешки. Едва 3% от тях се престрашават да подадат искове в съда.”

       в. “Монитор”/13 ноември

Коментар. БЛС няма ли да се самосезира и да даде в. “Монитор”, безспорния лидер в оплюването на съсловието, на съд за уронване на неговия престиж?

“Основният резултат от изчезващото доверие и респект към лекарите е един: пациентите все повече мразят лекарите, а лекарите – пациентите. Болните почват да се съмняват във всяка диагноза и назначено им лечение. За всеки смъртен случай или увреждане се винят публично лекарите и се забравя, че има и други отговорни, като напр. природата. Или пък близките, или самият пациент. Не че лекарски грешки и некачествено лечение няма. Напротив – има, и те ще стават все повече. Според доклад на Световната банка по данни от здравната каса жертвите у нас са около 7 000.”

        в. “Сега”/13 ноември

Коментар. Откъде ли пък НЗОК е взела тези данни, та ги и дала на Световната банка? Ние неин протекторат ли сме? (И защо – на СБ, а не напр. на СЗО?) Кой умник от НЗОК е изготвил тези данни, на базата на какви документи и доказателства? И защо и НЗОК не бъде подведена под отговорност от БЛС за уронване престижа на съсловието, което е насилено да членува задължително в него? 
 
“Вижте, трябва да изберем: парите – или да ги пренасочим в здравеопазването, образованието, пенсии, заплати, или да отделим по-голямата част да си направим най-после инфраструктурата – и аз съм избрал втората част.
 Така че оставам на другите, следващите, да дойдат, да дооправят най-цветущото образование и здравеопазване.”

     Бойко Борисов, Нова Телевизия,
     “На 4 очи”, 31 октомври

Коментар. Какво по-ясно от това премиерско откровение?

Здравеопазването било обявявано за приоритет във предизборните платформи на всички партии, участващи в изборите?! А какво става след тях с изпълнението на обещанията?

Трай, коньо…

Стана ясно, че заплати и пенсии няма да се повишават до… 2017 година…

Важното е, че – който остане – ще кара по магистрали.

Особено подходящи при връщане от гурбет. 
 
 
Ххх

“За първи път, за първи път се използват толкова много средства във функция здравеопазване. За първи път бюджетът на функция здравеопазване – това са парите, които НЗОК, заедно с МЗ ще използват в идващата година. За първи път парите са над 3 млрд, подчертавам – над 3 млрд лв.

В четвъртък, 11 ноември, съм получила писмо от БЛС, с което те желаят да подновим преговорите по НРД. Ние ги започваме по тяхно желание на 18 ноември. Единственото ми притеснение е, че закъсняхме в периода и не знам как ще успеем в такъв кратък срок да се договорим и подпишем НРД.”
       
Д-р Нели Нешева, Дарик Радио/
      13 ноември
 
Коментар. В само 3 изречения 4 пъти бе повторен изразът “за първи път”. Но нищо не се казва, че дълговете на лечебните заведения надвишават 500 млн лв. Този бюджет предвижда ли изплащането им?

“Няма, общо взето, какво точно да договаряме с НЗОК. Това е изпразнено от съдържание. Аз мисля, че със здравноосигурителния модел в страната просто е приключено. Той вече не съществува.”

     Д-р Цветан Райчинов,
13 ноември

Коментар. Тогава защо е изпратено писмо до НЗОК за започване на преговорите, които действително са закъснели и напълно безсмислени при тази здравна политика, която дава приоритет на МФ и напълно отхвърля съсловните организации?

Изобщо, какво става с този НРД и с тази НЗОК? Нали Съборът на БЛС поиска и оставките на Владислав Горанов и Нели Нешева, успоредно с министър Анна-Мария Борисова? Получи само министерската… Премиерът тържествено обеща, че ще отстрани дразнещия всички ни Горанов, но не изпълни заканата си. А БЛС си замълча и за него, и за Нешева. Изглежда, пак ще трябва да замеряме гладко привчесания председател на Надзорния съвет и зам.-министър на финансите с някоя празна бутилка от минерална вода…

 “В бъдеще разкриването на нови болници ще става все по-трудно. В момента лечебни заведения масово се разкриват все в големите градове. А там болници и центрове са дори на метри разстояние. Затворянето на болниците не е самоцел, а окрупняването е част от една дълга стратегия.

Има 5 КП за долекуване, но ми е трудно да си представя да отделим пари за тях. Тези КП са обявени, но няма как да ги напълним със съдържание. Защото никой досега не е доказал, че те са ефективни, по-евтини и с тях можем да допринесем с нещо за здравеопазването. Но не виждам как с тези пари догодина ще се включат допълнителни участници на пазара.”

Министър Стефан Константинов,
в. “Труд”/13 ноември

Коментар. Още с неочакваното публикуване в “Държавен вестник” през м. юли т. г. на тези прословути 5 КП за долекуване –  без никакво обсъждане и финансово обезпечаване, ние публично го определихме като огромен гаф на тогавашната ни министърка и нейния заместник Иван Миланов. Кой да ни чуе… Въпреки нееднократните ни докладни записки до тях, този комичен тандем продължи да твори глупостите си. така и не разбрахме защо АМБ бовбардираше болниците за активно лечение с настоятелни писма да се преструктурират почти изцяло в болници за долекуване… Вопиющата некомпетентност на тези двама професори можеше да бъде забавна, ако не сътвори толкова бели, и то за броени 4-5 месеца. Ами ако бяха останали до края на мандата на това правителство?!

Министър Константинов поне е откровен, реалист и не лъже – и нас, и себе си.

Язък за похабената вестникарска площ на “Държавен вестник”, поднесла ни поредната глупотевина на малки хора, повярвали си, че могат да бъдат държавници и мениджъри.

Де да бяха само те…
  
 “Замислили сме да направим публичен регистър с цените на медицинските изделия. Ще сложим край на тази спекула!”

Министър Стефан Константинов,
      В. “Труд”/13 ноември

Коментар. Дано. Само това да направи, ще бъде запомнен.

 
“Здравеопазването куца!”

Министър Божидар Димитров,
      бТВ, “Сеизмограф”/13 ноември

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.