2010 – годината на измамите

Изпращаме 2010 г.
Симпатични цифри, с 2 нули. Знаете какъв е техният символ…

Но нека да не я ругаем. Какво ни е виновна хубавата година? Та нали и тя е част от нашия свиден, един-единствен живот?

И, все пак – напразно ли отмина красивата като изписване 2010 за българското здравеопазване?

Никога досега в една година не сме имали цели 3 министри.

Безизразното недоразумение от иначе красивата Варна Нанев бе повлечен от мътния въртоп, който сам си бе създал – със своята нерешителност, мудност и некомуникативност, както и с крайно неподходящия си безсилен и безидеен екип; нещо повече – предстои му съдебен процес по повод странни и с нищо неоправдани фармацевтични покупки. (Сигурни сме, че не носи вина за тях, нито ги е замислил като корупционна схема; просто е бил подведен; някой – и подозираме кой – се е възползвал от наивитета му.)

Само за рекордните 5,5 месеца (не й стигна дори и за една недоносена бременност) приемник му беше А-МБ. Тя ще бъде запомнена с други нейни недоносчета и мъртвородени чеда: писма до десетки болници за активно лечение с измамните покани да се преобразуват в болници за долекуване; прибързано публикуваните в ДВ КП за долекуване, които така и не влязоха в практиката, понеже не бяха финансово обезпечени, нито договорени между БЛС и НЗОК, както би трябвало да бъде по закон; крилатите фрази “Усмихвам се, само се усмихвам”, “Аз летя”, “Влязох с летящ старт”, “Обичат ме всички – и колеги, и пациенти”, “Приемете ме като спасителната лейди за българското здравеопазване” и прочие хипертимни безумия. Заедно с нея изхвърча и поредното недоразумение сред десетките ни будещи само недоумения и присмех (лично ние сме наблюдавали над 40 досега!) зам.-министри – Иван Миланов, с което за сетен път се доказа, че професорите просто не стават за мениджъри.

Защо на тези двамата им беше нужно толкова безсрамно и безсъвестно да мамят своите колеги, така и не стана ясно.
Измами ни и финансовият министър – че през февруари ще имаме остойностяване на медицинските дейности.
“Целите сме изгорени от парене, и пак не знаем да духаме”, горчиво е отбелязъл Левски навремето в едно свое писмо до БРЦК.

Но, както е казал Хайне, цитиран от Георги Димитров на Лайпцигския процес: човек сам избира дали да бъде наковалня или чук.

Разпознавайте измамниците, мили колеги, и се пазете от тях.

Благодарим на тези от вас, които ни вярват – затова са наши абонати и ни четат.  

Желаем крепко здраве през Новата 2011 година на всички вас, вашите семейства и пациенти!

Знаете, че ние никога не сме ви мамили досега, няма да го вършим и в бъдеще.

Бъдете с нас!

Tags: , , ,

Comments are closed.