Замърсяване и здраве в училищната среда

В гр. Сентандре, Унгария, се проведе първата работна среща по проект “SINPHONIE – замърсяване и здраве на вътрешната училищна среда: мрежа за наблюдение в Европа”. Той е възложен и финансиран от Европейската комисия за продължителност 2 години – от октомври 2010 до октомври 2012 г. Участваха предварително одобрени от ЕС 38 здравни институции от 25 държави; за България това бе “Лаборекс” ЕАД–МЗ с изп. директор доц. Александър Спасов.

Проектът SINPHONIE има за цел да разшири събирането на повече и по-качествени данни за вътрешната училищна среда от училищата и детските заведения и да усъвършенства състоянието на сградния фонд и условията за пребиваване на ученици и учители по отношение качеството на въздуха.

Съвременните хора прекарват над 90% от времето си в закрити помещения; този процент е още по-висок за новородени, немощни старци, инвалиди или болни. Поради това трябва да се следят и естеството и концентрациите на замърсители във все по-големия брой изкуствено изградени и поддържани вътрешни среди, което зависи от състава на строителни материали, облицовки, олзавеждане и продукти за потребителите, вкл. почистващи препарати и поддръжка. Дихателните алергии нарастват все повече и този проблем засяга от 3 до 8% от възрастното население (още повече сред децата). Повече от едно на всеки 3 деца в Европа страда от астма или алергия. Децата прекарват една трета от ежедневието си в училищна среда и те не могат да я избират.  В това отношение проблемът със замърсяването на въздуха в училищните помещения се обостря чувствително.

“Лаборекс” ЕАД-МЗ ще проведе съответното проучване в нашата страна. Резултатите ще бъдат сравнени между партньорите по проекта, като те ще подготвят здравни препоръки към ЕК за подобряване условията в училищата и детските градини.

Tags: , ,

Comments are closed.