Ще кажем ли “Сбогом!” на лекарите

На вниманието на Министър д-р Ст. Константинов
Копие: Министър-председателят Бойко Борисов

“Спряха парите на специализантите! Става въпрос за някакви си жалки 410 лв месечно, кой знае защо наричани “възнаграждение” – за всекидневен, буквално робски труд в клиниките, вкл. в звената за “Спешна помощ” (без почивни дни!) на нас, дипломираните равноправни със специалистите лекари. Спряха ги, защото трябвало да ни се удържат някакви суми със задна дата, за да ни се води трудов стаж за миналите 2-3 години, заедно с лихвите.”

Това са редовете, изпратени ни по електронната поща от наша колежка, кой знае защо не пожелала да назове името си. Макар и анонимно, ние го поместваме, защото знаем, че е вярно.

Близо 20 години наред почти непрекъснато бием тревога относно безумното унищожаване на нашето съсловие, провеждано от … самата ни държава. Припомняме Ви, че в страните от Западна Европа, напр. в Германия, на специализантите се заплаща възнаграждение от средно 3300 евро, с безплатно ползване на общежитие в двора на болницата или осигуряване на квартира при наем 300 евро. На специализантите им се признава и трудов стаж, и им се изплащат здравните и социални осигуровки от държавата.  

За никого не е тайна, че нашите колеги масово напускат Родината; средно по 2 лекари, предимно висококвалифицирани, дневно (!!) заминават в “белите страни”, защото там им се предлагат най-благоприятни условия за работа, дори и за специализиране на младите и новозавършилите. Да не говорим за социалните осигуровки, гарантиращи им, дори и след само няколко години работа, достойни пенсии.

Нееднократно смe се опитвалr да обърнe; вниманието и на Вашите предшественици, и на Вас самия, върху основните дефицити на българското здравеопазване са: Финанси, Квалифицирани кадри, Човеколюбие. Досега не съм получавал никакъв отзвук, дори и ругатня.

Толкова ли не Ви интересува най-тревожното обстоятелство в нашето здравеопазване: опразването му откъм неговата най-важна съставка – квалифицирани кадри?!

Ще каже ли България “Сбогом!” на лекарите си?!

Тежката отговорност на този отговор е и Ваша.

Tags: ,

Comments are closed.