Д-р Иван Аврамов: “Клетвата”

Винаги е радостно, когато някой лекар издаде своите спомени – защото от тях има какво да се научи. (Друг е въпросът, че съсловието, което насилствено бе превърнато в ЕТ, а болниците, в които работи – в ЕАД,  май започна много повече да се интересува от КП и КЕШ, но това е друга, доста тъжна тема…)

От досега известната ми лекарска мемоаристика най-силно впечатление досега ми е направил проф. Лукан Балабански. Но ето, че от Варна долетя една разтърсваща книга – изпрати ми я достолепният акушер-гинеколог д-р Иван Аврамов, когото не познавам. Каква ти мемоарна книга – та това е цял роман! Наистина, Животът ни поднася далеч по-вълнуващи сюжети, отколкото може да съчини и най-големият фантаст.

Този скромен и обаятелен човек, син на достолепен свещеник, завършва в любимия си град Пловдив, когато ректор е благият и човеколюбив проф. Тодор Захариев. Преди да получи дипломата си се изкачва на любимия ни хълм Бунарджика, където полага своята младежка Клетва: “Ще преживея всичко, ще съчетая воля, умения и много, много труд, за да заема достойно място в медицината, като моите учители. Не зная какво ще ми донесе утрешният ден, не зная след колко време – но ще изпълня тази клетва!” Каква затрогваща романтика! И какъв Дух и Морал!

Сам пожелава да го изпратят в далечна Добруджа, където възторжено отива посред зима само с едно тънко шлиферче. Лута се в района на Кардам, от село на село, после е гл. асистент във Варна, Плевен, Добрич; отива и в Либия; след пенсионирането отново обикаля селата, този път – във Варненско. Особено са вълнуващи спомените му за проф. Иван СЛАВОВ, човека, който и на мен ми е бил асистент и пред очите ми целуваше по главичката всяко “хванато” от него бебе, сякаш му беше родно дете. 

Д-р Иван Аврамов, един честит, достоен, целунат от Бога Лекар, баща и дядо, вече навлязъл в есента на възхитителния си живот, ни е направил духовното удоволствие да го сподели с нас.

Заради такива колеги като него тревожно се питаме: “Още ли ги има тези истински Лекари!”

Нека да е жив и здрав още дълги години, заедно с цялото си прекрасно домочадие!

Tags: , ,

Comments are closed.