Рецептите на Левски

Свещеното тефтерче на Левски често се споменава по различни поводи, най-вече като образец на пестеливо изразходване на народната пара. Но малцина знаят, че там Апостола е записвал и някои рецепти от народната медицина; вероятно – продиктувани от верния му приятел отец Матей Миткалото, който е бил не само родолюбец и книжар, но и знахар и градинар.

Самият Левски е претърпял тежка коремна операция в Белград, по време на участието му в легията на Раковски (предполага се – от флегмонозен апендицит) и едва не умрял, след което дълги години обикалял България с непрекъснато гнояща рана (не може да е друго, освен фистула), което още веднъж доказва неумолимата му воля.
Ето рецептите от тефтерчето на Левски:

Лекове

За клинов човек: костенурка-жаба водна да я уловиш, че да я затвориш и тя ще снесе яйце, което ще го опечеш, пък яж и друго нищо.

За зъби: от трънка корен, 3 драма стипца, 1 чаша ракия, па се тури в ново гърне да врат, но от чешмата вода да врат. После в(земи) 3 камъчета бели да ги нагорещиш в ог(ъ)ня, па ги пусни в гърнето. Тогава зини над гърнето да върви парата в устата, че като поизстине водата, в(земи) няколко пъти. Ако ли е един зъб да боли и той да е кух, тогава вземи киреч негасен и малко катран и барут, па ги смеси. После (в)земи малко памук, че запуши на дупката отгоре.

Сърце, дето прияда като живо: (в)земи в устата си сол и като се напълнят устата със солена плюнка, тури по(с)ле в устата си и малко балсама, че преглътни!

За изгорено: кромид лук да се счука с жабляк, сол и мед (и) да се налее по(сле) с прясно мляко да се пие.

За жълтеница: мъртва коприва. Тя е горчива, цъфти червено: от нея да нарежеш 25 др(ама) в половина ока шише, че да напълниш шишето с бяло овино старо, после да туриш шишето вън на къщата да стои три денонощия. После на три сутрини да го изпий(ш). Подир всяко пиене да (се) изяда по 2 ореха и малко илимон с кората със залък. После това 1 лъжица оцет да изпийш.

Comments are closed.