Икономично отопление спестява 200000 лева на УМБАЛ “Свети Георги

През второто полугодие дълговете са намалени с 5,5 млн. лева, а просрочените плащания към доставчици – с 6,11 млн. лева

200 хил. лева годишни икономии от отопление отчита УМБАЛ „Свети Георги” след пълното преминаването от мазут на природен газ. Това съобщиха от финансовия отдел на лечебното заведение.

Спестяването е възможно след инвестиция от 200 хил. лева в парно-отоплителната система на База 1 на бул. “Васил Априлов” №15. Разходите, също в размер на 200 хил. лева, са изцяло за сметка на единствения доставчик на природен газ в Пловдив.

Като част от програмата за оптимизиране на разходите, през последните два месеца са монтирани контролно-измервателни уреди за точно отчитане на изразходваната електрическа и топлоенергия в стопанските звена на лечебното заведение – кухня, пералня, парно-отоплителна централа, болнична аптека, стерилизационна, обясни изпълнителният директор доц. д-р Карен Джамбазов.

Данните са част от годишния финансов отчет на УМБАЛ “Свети Георги” за 2010 г., който доц. Джамбазов представи по време на Медицински съвет в болницата. Основен раздел в отчета заема прогресивното стопяване на дълговете на най-голямото лечебно заведение в Южна България. От встъпването си в длъжност изпълнителен директор през м. юни м. г. до 31 декември 2010 г. доц. Джамбазов е успял да намали общите задължения на дружеството с близо 5,5 млн. лв.

Част от цитираните общи дългове са просрочените задължения към доставчици, от които 85% е делът за разплащане за медикаменти и медицински консумативи. 

Бързото намаляване на размера на задълженията затвърди позициите на УМБАЛ „Свети Георги” като коректен партньор. По този начин през втората половина на годината бе нормализирано снабдяването с медикаменти и медицински консумативи съобразно нуждите на всички клинични и параклинични звена. Доставките на лекарства и медицински консумативи са съобразени с месечното потребление, което в периода юли – декември е оптимизирано с около 30% спрямо предходните години.
 
На 1 януари 2011 г. Университетската болница официално прекрати всички договори за отдаване под наем на площи в Спешния сектор на Хирургичния блок в База 2 на бул. “Пещерско шосе” №66, припомни доц. Джамбазов. Предстои обновяване на Спешния сектор и профилирането му единствено за прием на пациенти с неотложни здравословни проблеми, допълни той.

Изготвя се и цялостна инвестиционна програма на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД.

Благодарение на реализираните и планирани икономии и инвестиции, в края на 2010 г. УМБАЛ „Свети Георги” има над 1 млн. лв. печалба, сочи отчетът на болницата за 2010 г.

Tags: 

Comments are closed.