Кадрите – задача №1 за българското здравеопазване

Клиничните ординатури – най-важният инструмент за решаването на проблема

На вниманието на Министъра на здравеопазването
д-р Стефан Константинов
Копие: Премиер Бойко Борисов
Копие: Д-р Константин Тренчев, Президент на КТ “Подкрепа”
 Уважаеми г-н Министър,

 Съжалявам, че започвам с цитат на сатрапа Сталин, но, като любител на кратките афористични изрази, той не случайно е изрекъл мъдрата и правилна мисъл: “Кадрите решават всичко”.

Неведнъж публично съм споделял, че нашата тотално сбъркана и престъпно замислена (единствено с цел лично облагодетелстване на шепичката “реформатори”) здравна реформа забърка 3-те й основни дефицита, които продължават да тегнат върху цялата ни здравна политика: на финанси, квалифицирани кадри и човеколюбие.

Положението с финансите е ясно: слаба и нестабилна икономика с нищожни приходи в хазната, от които за здравеопазването ни се заделя най-ниският дял от брутния вътрешен продукт в целия ЕС, а вероятно – и в света. Човеколюбието в свещената хуманна (т. е. човечна) медицина у нас е буквално на изчезване. Що се отнася до квалифицираните кадри – те буквално се стопяват пред очите ни: над 520 са колегите (повечето от които – вече утвърдени, авторитетни специалисти!), са напуснали България и заминали на гурбет по чуждите страни през м. г. Вместо 1300, анестезиолозите ни са вече доста под 700 (т. е. – наполовина от нужните за функционирането на отделенията с хирургична дейност); патологоанатомите пък са едва 80 (повечето от които – пенсионери!); а без тях всяка болница ще бъде закрита… Да не говорим също за педиатрите, инфекционистите, психиатрите, вирусолозите.

От години наред МЗ провежда недалновидна и определено опасна за цялото ни здравеопазване (а то е основното условие за националната сигурност!) кадрова политика. Не се полагат почти никакви грижи за специализациите. Нещо повече, в това отношение цели 3 поредни години бяха обявявани за нулеви!! Съвършено недостатъчни, според нас, са клиничните ординатури, както се нарича специализирането по държавна поръчка, т. е. безплатно за младите лекари.  

Огромна част от тях са принудени да специализират 3-4 години за своя сметка; това означава цели 10 години овладяване на лекарската професия, която, ще се съгласите с мен – е най-висшето Изкуство – на лични разноски! През времето на специализирането си младите колеги работят пълноправно с останалите лекари, със съответните визитации, лечебна дейност и дежурства, и то – забележете! – без никакво заплащане, без социални и здравни осигуровки, без признаване на трудов стаж! Това наистина е противоконституционно, антисиндикално, нечовешко, скандално и недопустимо!!       

Опасението, че след вземането на специалност чрез клинична ординатура много от колегите ще предпочетат чужбина, може спокойно да бъде решено с предварително поето от тях задължение да останат на работа в България за определен срок. (Та нали всички ние, от по-старите поколения, учихме своите 6 университетски години безплатно, за сметка на държавния бюджет, но пък подлежахме на задължително разпределение? Е, какво ни стана?!)

Ще Ви припомня положението в повечето от страните на ЕС: младите лекари там специализират не само без да плащат от джоба си, но и получават солидни заплати и използват безплатни жилища в двора на клиниките! Нещо повече – тези условия са предоставени и на всички чуждестранни лекари!! 

Този въпрос – с кадрите – сме го повдигали нееднократно пред Вашите многобройни предшественици, но досега – безрезултатно.
 
София, 14 февруари 2011 г.

Tags: , , ,

Comments are closed.