Българо-американски институт по очни болести “Prolight”

За първи път у нас се поставиха глаукомни импланти!

Проф. Православа Гугучкова – Янчулева създаде и оглави първия Българо-американски Институт по очни болести “Prolight” (“За светлина”), който в най-скоро време ще бъде открит в София до метростанция “Люлин”, в близост до магазините “Била” и “Технополис”. Освен видната наша офталмоложка в борда на Института влизат също синът й, д-р Цончо Янчулев, вече известен американски офталмолог (другият й син е анестезиолог), доц. Руска ХРИСТОВА и 4 американски професори, един от които – Марк Пакер, от Университета в Орегон, член на борда на Международния Клуб по вътреочна имплантация, дойде лично в София. Пред столични офталмолози той изнесе интересна лекция на тема “Рефрактивна катарактна хирургия”. Не по-малко авторитетна бе лекцията и на д-р Цончо Янчулев на тема “Импланти при глаукомната хирургия”. Нашият млад, но много надежден колега, е вече наложил се американски офталмолог. Завършил е медицина в Харвард, САЩ. Преподавател е в Университета в Сан Франциско, създател е на нова технология за интраоперативно изчисление на вътреочните лещи. Той е ръководител на научните проучвания в областта на минималната инвазивна глаукомна хирургия в САЩ и директор в биотехнологичната компания GENENTECH. Въвел е програмите и е проучил препарата Lucentis за лечение на макулната дегенерация.

Близо 7 млн са прегледите на болни от глаукома в САЩ (20% от една средна офталмологична практика). В целия свят са диагностицирани над 65 млн пациенти с глаукома (4 млн в САЩ). У нас са регистрирани 50 000 души, страдащи от глаукома, а 30 000 от всичките 45 000 офталмологични операции, извършвани годишно в България, са по повод катаракта. В момента, по сполучливия израз на д-р Янчулев, “наблюдаваме истински ренесанс в областта на глаукомната хирургия, която по едно време беше заспала”.

Проф. Пакер и д-р Янчулев извършиха няколко безплатни операции на глаукомно болни, на които бяха поставени импланти чрез нова миниинвазивна интервенция (стентове с 1-6 мм дължина и 300 микрона отвор). Чрез тях се увеличава вътрешният отток към субарахноидалното пространство, без да се засяга конюнктивата. Това се е практикувало досега само в САЩ, Германия, Италия и Швеция! За 2011 г. в програмата на Института са включени: консултации от американските специалисти на тежки очни заболявания при български пациенти; профилактични програми; безплатно информиране на наши офталмолози за новостите в Американската академия по офталмология. На добър час!

 
За повече информация: представител на България и вносител
АЛКОН БЪЛГАРИЯ ЕООД,
ул. “Д. Манов” 10, София 1408; тел. 02/950-15-65

Tags: , , ,

Comments are closed.