ДСГ- имаше вече 2 проекта

И още няколко мнения прочетохме в популярния сайт “здраве.нет”. Макар и също анонимни, и те представляват интерес, затова ще ги цитираме:

“Умният човек се учи от опита и грешките на предшествениците си. по отношение ДСГ имаше вече цели 2 проекта. Първият – в началото на 90-те години на миналия век. От Европа идваха и си заминаваха възторжени консултанти (разбира се, скъпо хонорувани за сметка на българските данокоплатци), които ни съветваха като аборигени. Остойностиха – според техните виждания – медицинските дейности (което си е работа на БЛС, щедро и напоително обещавана от цели 20 години от вождовете му, но досега несвършена и на йота!), разработиха и софтуер, определиха 11 болници за пробиране. През 2001 г. правителството на Костов изостави този вече натрупан опит и заплатен проект, и смело започна нов, свой, с пари от Световната банка.

Така и не се разбра защо бяха похарчени (колко?!) нови милиони за тези прословути ДСГ. Включиха други 40 болници с цялата възможна патология (без психиатрията, която навсякъде по света и държавно задължение). Обучиха кодировчици, които да кодират медицинските дейности, както и икономисти, които да разпределят разходите и да оформят очакваните приходи. Събраха огромно количество данни – за 35% от хоспитализираните. Ангажираха Министерството на финансите и НЗОК. Накрая всичко завърши с безброй старателно изписана документация, надлежно прошнурована в стотина папки.

Днес повечето от обучените кадри, за които са хвърлени толкова много средства, вече са напуснали системата…”

“Системата “ДСГ” изисква пълно покриване на разходите и дейностите, иначе неминуемо ще се провали. Тя обаче изисква вече не 1, а 2 млрд лв само в болничната област. Не е готов и софтуерът за нея. Знайно е, че информационната система на НЗОК така и не е готова до ден днешен; макар че беше престъпление здравната реформа да започва без нея и без остойностяване на медицинските дейности. Но дори и “ДСГ” да се приеме като философия и практика, бъдете сигурни: болниците пак ще се надлъгват с НЗОК – не само за да припечелят някой лев, а просто за да оцеляват. Неколкократно ще бъдат изписвани, връщани и отново хоспитализирани пациенти – а така монополната Каса ще бъде неуморно източвана. Ако обаче парите останат същите, тези прословути ДСГ ще бъдат изплащани буквално с жълти стотинки. Така че лекарите хем ще работят двойно повече, хем ще получават същите възнаграждения за своята работа.”

Коментар. Това са написали двама анонимни автори (типичната практика за сайта).

Нашето мнение е, че ДСГ е крайно време наистина да бъдат въведени. Ако се вземе политическо решение за това, ние ще го подкрепим! А на МФ това му е работата: да търси и осигурява средствата.

Иначе Богоравното Изкуство на Лекаря ще продължава да потъва в бездните на безразличието и обезличаването.

Tags: ,

Comments are closed.