Отново медийна звезда

Незабравимият търговец на мазут отново напомни за себе си. в едно списание за стратегически здравен мениджмънт го виждаме като център на информация за проведен Първи международен медицински конгрес. Благата физиономия на отличника от пазарджишкия филиал с диплома 3,90 се мъдри на 3 от 4-те снимки от събитието. (Помним рекорда му: цели 9 снимки в казионния му в. “Кво вадис”). С умиление четем и мъдрите му напътствия: как той “Подчерта ролята на проведения конгрес като стимул за един нов и по-плодотворен обществен и професионален дебат по провежданите здравни реформи в страните от Югоизточноевропейския регион. Сега трябва да постигнем нов консенсус. Нужна е добре обоснована стратегическа прогноза на всяка (!?) национална здравна система не само в краткосрочен, но и д дългосрочен план. Нужно е съвременно по-ефективно управление на здравеопазването, основано на доказателства.” И т. н., и т. н., в познатия му обтекаем, боботещ и наукоподобен стил; сякаш чуваме търкалянето на нищо неказващите думи от надебелял от снощен алкохол език. По този начин го направиха и… “д. м.”; нищо чудно утре да го титуловаме и “доц.” (както го изписват смолянските газети), а защо не – и “проф.” А може би се цели по-надалече: към Европейското бюро на СЗО? Защо не, парите не миришат на петрол, газьол или мазут, нито на печатарско мастило.

Конгресът завършил с приемането на резолюция относно проблемите на здравните реформи в страните от Югоизточна Европа в условията на икономическата криза. Както се казва – днес във Варна, утре – в други градове. Но не е виновен лудият… Може да си непочтен, грозен и тъп, но когато си богат, винаги ще се намерят бедни професори, готови да ти се умилкват за къшей комат, пилешка пържола и чашка водка. Въпрос на Достойнство. Кой си спомня днес, в тези гладни времена, за съждението на Раковски: “Човек за едната чест живее!”?

Преди малко повече от 2 години този нагъл търговец на мазут и крадец на интелектуален продукт беше отстранен от председателския пост благодарение на наше сполучливо хрумване, енергично подкрепено от депутата д-р Тодор Кумчев и президента на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев: специален Закон за допълнение към ЗСОЛЛДМ, съгласно който здравният министър получи право да свиква Отчетно-изборен Събор, ако УС на БЛС не е сторил това 3 месеца след изтичането на 3-годишния му мандат. Разбира се (ще се учудите ли?) никой от нас не получи и думица на благодарност от колегите, които цели 6 години и 8 месеца безропотно търпяха ярема, вмирисан на долнокачествен мазут, печатарско мастило и далавери.

Tags: , , ,

Comments are closed.