Да проучим медицинските си грешки

Според класическото проучване на Дейвис и Коен, медицинските грешки в една типична американска болница от неправилно предписване на лекарства достигат 12%. В болница с 300 пациенти, където масово се прилага полипрагмазията (средно 13 различни медикамента в най-разнообразни комбинации?!) това прави над 131 000 грешки годишно (360 дневно!). Става въпрос за погрешното лекарство, комбинация или дози. 50% от профилактично предписаните антибиотици, предимно широкоспектърни и много скъпи, са приемани абсолютно ненужно, при това – в много високи дози или ненужно продължително. Странно ли е тогава увеличението на резистентни мигроорганизми? Към всичко това се прибавя незадоволителната лична хигиена на лекари и лаборанти (често пропускащи да си измият ръцете – колко елементарно!!).

Твърди се, че 15-25% от годишно извършваните в САЩ 20-25 млн операции годишно, не са били необходими! Делът на ненужните намеси при тонзилектомия, хистеректомия  имплантиране на леща при катаракта  достига цели 80%!!
Изследователите твърдят, че над 80 000 от смъртните постоперативни случаи се дължат на ненужна хирургическа намеса! Прекалява се (както и у нас) с абсолютно прибързано и ненужно Цезарово сечение.

Дотам води неизбежно възникналата алчност, стимулирана от начина на заплащане на дейността. (У нас тя се нарича “клинична пътека”).

Броят на хирурзите се увеличава с двойно по-бързи темпове, отколкото следвоенното население на САЩ. И докато то се увеличава с 43%, броят на операциите нараства със 122%.

Затова за пореден път настояваме за развитието на превантивната медицина, особено на най-евтиния й и достъпен клон: здравната просвета (промоция). И, защо не – за отказ от престъпния модел, наложен ни преди 12 години от псевдореформаторите. Просто заплатите на медицинския персонал трябваше да бъдат увеличени поне 3 пъти, и нищо повече.

Comments are closed.