Пандемията от диабет – тежък социално–здравен проблем

Уважаваната фармацевтична фирма Рош (вече 110-годишна, с 38-годишен опит по иновации в диабета) организира в София Международна конференция по мениджмънт, управление и обучение по диабет.

В момента 330 млн души (6,6% от световното население) във възрастовата границя 20-79 г. има диабет. Новозаболелите годишно са 7 млн. През 2030 г. този процент ще се увеличи на 8 (500 млн). На всеки 5 секунди някъде някой човек по света се разболява от диабет, а на всеки 10 секунди – умира от последиците му.

Диабет тип 2 се подмладява, т. е. обхваща все повече млади хора. Те имат 15 пъти по-висок риск от здравите хора да ослепеят, да получат ХБН, гангрена и ампутация на крак; 2-4 пъти по-висок риск от придобиване на инсулт (8 от всеки 10 диабетици умират именно от сърдечно-съдови заболявания); 60% са с еректилна дисфункция и невропатия. Диабет = още и на ИБС, повишена хоспитализация и инвалидност, както и 2 пъти по-висока смъртност и по-висока онкологична заболеваемост (60% от диабетиците умират от ССЗ, 15% – от рак! Диабетът унищожава повече хора и от СПИН! 3,5 млн души ежегодно умират по света от този “тих убиец” (5-то място като причина за смърт).

За съжаление, само 1/3 от лекуващите се диабетици достигат прицелните нива на кръвна захар.

Лечението на диабетиците и техните усложнения ще струват все по-скъпо. Затова превенцията и ранното му откриване и своевременно лечение е от първостепенна важност за всяка здравна национална политика.  

За съжаление, България е на последно място в ЕС по отношение грижите за диабетиците.

Едва ли ще изненадаме някого с този тъжен извод.

Tags: 

Comments are closed.