Ще имаме ли парамедици и медицински сестри

На вниманието на Министъра на здравеопазването
На вниманието на Министъра на образованието, младежта и науката

Ще имаме ли парамедици и медицински сестри?

Острият кадрови дефицит в “Спешна помощ” предизвиква силно безпокойство както в МЗ, така и в обществото. Лекарите в спешните структури са 3 пъти по-малко; никой не иска да се друса по дупките и да се раздава за пациентите срещу 650 лв. Катастрофално са намалели и фелдшерите – те са на изживяване; та нали умниците навремето ги изключиха не само от участие в НРД, но и от Медицинските колежи. А тази професия е традиционна за България.

Идеята за парамедици не е нова, и няма нищо лошо в нея. Само че: кой ще ги обучава? БЧК?! Това е просто невъзможно. За да бъдат включени в програмата на колежите ще трябва съгласуване с МОМН; просто няма технологично време при познатите мудни бюрокрации на двете ведомства.

Апропо, дефицитът на медицински сестри също е много остър и обезпокоителен за българското здравеопазване: те вече са 2,5 пъти по-малко от необходимото! А много от тях, особено новозавършилите, стремглаво бягат на Запад. И с пълно основание: та нима 350-400 лв са достойна отплата за толкова напрегнатия и рисков за собственото им здраве труд?!

Навремето, преди 60-тина години, комунистите измислиха начин: завършилите VIII клас момичета да имат право да продължат в медицинските училища и след 3-годишна подготовка да излязат готови медицински сестри, със средно специално образование. Сега, след намеренията на МОМН да има 2 вида средно образование – до Х клас (без право на продължаване във висше училище) и до XII клас (с право на кандидатстване за висше образование), какво пречи завършилите VIII клас да продължат да се обучават (за 3, максимум 3,5 години) в Медицинските Колежи и да излязат оттам готови медицински сестри с полувисше образование? Същото положение да се отнася и до т. нар. парамедици (след като думата “фелдшери” явно се струва неприлична или остаряла на някои мениджъри).

Толкова ли е сложно, наистина?

Tags: , , ,

Comments are closed.