Инициатива: “Здравето, българино!”

На вниманието на Централите на парламентарно представените партии
КОПИЕ: Кандидатите за президент и кметове на областните градове
  
 
Уважаеми сънародници-кандидати за президент и кметове,

Както вероятно добре знаете, демографията и здравеопазването са двата основни стълба на националната сигурност на всяка държава.

Те обаче у нас са прогнили и пред рухване. Българският народ е с най-високата обща заболеваемост и смъртност и най-ниската средна продължителност на живота в ЕС.

Затова много се надяваме да разберем мнението ви за сегашното състояние на нашето здравеопазване и да забележим издигането му като истински приоритет в предизборните ви програми. Очакваме да разберем и отношението ви към предложеното от нас задължително обучение по здравна и сексуална култура в българските училища.

Добро впечатление ще направи също и доблестното и честно отношение на кандидатите за високите държавни постове пред техните избиратели, които всъщност им се явяват като работодатели. Та нали от всеки новопостъпващ на работа се изисква медицинско свидетелство?

Нищо лошо, напротив – европийски стил е! – кандидатите да обявят не само имотния, но и здравния си статус: евентуална зависимост от тютюнопушене, алкохол и наркотици, стойностите на кръвното налягане и кръвната им захар, преминало лечение на тежка болест, та дори и сексуалната си ориентация! Това се практукува в САЩ и редица напреднали страни.

Знаем, че тези предложения, особено последното от тях, не са задължителни и дори звучат екзотично за нашите нрави, но много ни е интересно да видим кой ще бъде първият български политик или кандидат-държавник, който доброволно ще оповести своето здравно досие…

Comments are closed.