Дотам ли стигнахме: да откажеш преглед на дете?!

На вниманието на УС на БЛС
КОПИЕ: Етичната Комисия на БЛС и РЛК – Бургас

Неотдавна в Китен се получи взрив от типично лятно хранително натравяне. Няколко десетки деца, настанени в хотел, започват да повръщат, вдигат температура, получават разстройство. Разтревожените им учители (друг е въпросът с тяхната безотговорност: да ги поведат без лекарско осигуряване!) търсят последователно 3-мата местни лекари. И всички от тях… отказват да отидат!! Иначе без колебание посещават също заболелите русначета: защото им плащат по 50 евро на преглед…

“Логично” стигнахме до дъното на т. нар. “здравна реформа”: загубихме чувствителността и човеколюбието дори и към дечица!?

Кой Лекар би си го позволил?

По дяволите заплащането ви, “лекари” от Китен! (Само не ме разбирайте накриво: никой, освен мене, не е писал толкова много на тази тема и във ваша защита, вкл. и с цената на зверско уволнение от тогавашното страшилище Малеев.) Нима сте умрели от глад, та сте готови да оставите десетки български дечица да страдат без дори и една блага дума? Вие нямате ли собствени деца? И как бихте реагирали, ако те бяха изпаднали в подобно положение, а някой, Божем, “лекар”, откаже да ги види, защото не му е платено? Устите ли щяха да ви се разчекнат, ако им бяхте дали съответните съвети, предпишете необходимите лекарства или извикате линейки за хоспитализирането на най-обезводнените?! Имате ли Сърце? Чували ли сте за проф. Чилов?! Впрочем, защо ли се занимаваме с хора, чието сърце явно отдавна е напъхано в портфейла?

Обръщаме се към членовете на УС и Етичната Комисия на БЛС:

Нима ще оставите този грозен инцидент и тези безсърдечни дипломирани медици без последствие?

Като противовес ще опиша поведението на педиатърката д-р Юлия Кисимова от гр. Смолян. Неотдавна присъствах за известно време в Кабинета за неотложна помощ, където тя даваше съботно дежурство. За 12 часа прегледа близо 40 души, предимно дечица. Не спря да им говори, да ги успокоява, да обяснява на родителите им каква е болестта, как да я преодолеят, какви лекарства да им дадат. На въпроса ми дали не се изморява и колко ще получи за изнурителното си дежурство, ми отговори простичко: “Важното е, че на някого съм била нужна, на някого съм премахнала болката и тревогата. Няма по-голямо щастие за един лекар!” Ето, че има, има и такива Лекари!! Все още… 

Апропо, защо още не сте реагирали на поведението на горнооряховските акушергинеколози дори и по отношение на тяхната гнусна ругатня “Още е живо, мамка му!”, отправена към недоносеното бебче, още дишащо и мърдащо, но живо напъхано – от самите тях! – във фризера?! Сигурно и в Африка колегите проявяват по-голямо Уважение към Живота! Или не сте чели и Алберт Швайцер?! Не познавате ли делото и професионалния път на светеца на българските лекари проф. Константин Чилов? Той би трябвало да се обърне в гроба при подобни думи, изречени от… лекар (???) спрямо, да, късче – но Живот!!

И защо тогава се сърдите на медиите, че хулят и ругаят съсловието ни?

Вина за тяхното презрително, подозрително и негативно към всички нас поведение носите и вие с безчувствието си и липсата на сурово отношение спрямо бездушните бакали, наметнали, кой знае защо, бели престилки. Дали са малко или стават все повече – преценете сами. Но опасността да стъпчат делото и паметта на Чилов, както и на другите светли и благословени от Бога Лекари, става наистина истинска. И страшна!!

Tags: , , ,

Comments are closed.