На вниманието на УС на БЛС: Здравето на ОПЛ – да стане грижа на БЛС

На вниманието на УС на БЛС
Здравето на ОПЛ – ще стане ли грижа на БЛС?
Сред десетките доклади, изнесени на научната сесия на ФОЗ – Варна, проведена по повод 50-годишния юбилей на МУ – Варна, силно впечатление направи “ОПЛ – начин на живот”, от Б. Левтерова, Д. Димитрова, Г. Иванов и Р. Райчева (ФОЗ/МУ – Пловдив). Те са провели проучване на представителна извадка от 100 ОПЛ в Пловдив (25%), от което става ясно, че промяната в характеристиката на техния живот е свързана с повишеното психическо натоварване (97%), повишената интензивност на работа (91%), намаляване на свободното време (85%) и повишаване на заплащането (66%). Изводите на авторите са, че дейността на ОПЛ е свързана с редица професионални рискови фактори като продължителна работа без осигурена почивка, висок психо-емоционален стрес, ниска физическа активност, нездравословно хранене и пр., и че ОПЛ са натоварени с много рискови фактори, преобладаващата част от които са свързани с начина им на живот.
Коментар. Неотдавна 700 ординатори в Израел са подали колективно оставка. Мотивите: вземали възнаграждение, реципрочно “само” на 4000 бг лева. Всички лекари-специалисти в Израел получават колкото банкерите и са най-богатите хора. Но и там те са в недостиг. Затова ще им повишават пенсионната възраст от 67 на 70 години. Сега, когато ординаторите им ги напускат, в тази доста затворена страна ще приемат лекари от Унгария и Румъния, само с изпит по език (иврит). Завършилите в България и Румъния обаче ще полагат изпит и по медицина…
Що се отнася до нашенските ОПЛ, едва ли някой би оспорил нечовешкото им пренапрежение. Ние сме открили вече 4 от тях, починали в края на претоварения си работен ден. Безброй пъти сме предлагали (вкл. и по Съборите) отмяна на задължителното 24-часово разположение, гарантирано право на 8-часова възможност за отдих и квалификация.
Предлагаме (и смятаме, че вече е крайно време!):
БЛС, съвместно с в. “Български лекар” да свика специален симпозиум на тема “Състояние и опазване здравето на ОПЛ”.
Tags: 

Comments are closed.