Йод и бременност

В древния Египет около шията на младите булки завръзвали тънък копринен конец. Късането на конеца означава, че жената е бременна, т.е., настъпва време, когато нейната щитовидна жлеза се увеличава в резултат на по-интензивна дейност. За развитието на детето,  докато не започне да се формира  неговата щитовидна жлеза, и даже след като тя бъде сформирана, единствен източник на йод служи йода, който циркулира в кръвта на майката. Дефицитът на йод при бременните крайно неблагоприятно въздейства на децата,  като се започне от вътреутробното развитие и свършва с периода на половото съзряване.

Най–опасните заболявания, предизвикани от недостатък на йод в организма са : мъжко и женско безплодие, спонтанни аборти, раждане на недоносени или мъртви деца, раждане на деца с тегло под нормата, глухонемота, умствена изостаналост (недостигът на йод понижава умствените способности даже в зряла възраст), остри психични заболяване, кретинизъм.

Статистиката показва, че само 0,3% от бремените могат да са с диагноза хипотиреоза, т.е. с дефицит на йод. При  това  бременността  на 50% от тези 0,3%  свършва със спонтанен аборт. А при останалите 50% децата се раждат  умственно  и физически  непълноценни, или недоносени, което може да бъде причина и за тяхната бъдеща бездетност.

Защо ви предлагаме “Йодис-К”, когато има морепродукти и йодирана сол?  Не всички обичат морепродуктите или солена храна. Направете сметка колко сол на ден трябва да изяждате, за да получите необходимите 200-250 мкг йод, които препоръчват за бременните СЗО/УНИЦЕФ/МСКЙДС. По програмата за универсално йодирана сол, ако изяждате всеки ден по 10 г такава сол (ЕС препоръчва да се ограничи до 5 г), организмът ви ще получи 100-150 мкг йод.

Водата, обогатена с йони на йод,  е достъпна и ефективна.  Тя няма противопоказания, тя е абсолютно безвредна, еднакво полезна за бебетата, деца, ученици, юноши, възрастни, бремени и кърмачки. Дневната доза «Йодис-К» е евтина,  най-леко усвояема,ефективна и  безопасна.
www.jodiscentr-bg.com

Tags: , ,

Comments are closed.