Нашето допълнение към НК не мина…

Кучето – по-важно от лекаря!?От 2 години няколко пъти предлагахме в интервюта по медиите и в открити писма, публикувани във в. “Български лекар” до НС и БЛС, да бъде допълнен чл. 131, ал. 2 от НК, съгласно който за нанасяне на телесни повреди на полицаи, прокурори, съдии, съдия-изпълнители и др. се полагат повишени наказания. Просто настоявахме към тези защитени професии да бъдат добавени и лекарите и другите здравни специалисти, малтретирани по време на работа. Подкрепиха ни от УС на БЛС, а депутатът д-р Пламен Цеков внесе законопроект за допълнението в този смисъл на чл. 131, ал. 2 от НК.

Уви, предложението му не мина. Аргументите на Правната комисия: не можело този списък там непрекъснато да бъде попълван… Нищо, че за малтретиране на куче наказанието е до 3 години затвор. Лекаря може да си го биеш колкото си искаш. Той не е толкова стойностен, колкото кучето…

Определяме като връх на наглостта и безотговорността изявлението на Анастас Анастасов (запомнете това име…), зам.-председател на НС, който в прав текст заявил пред Правната комисия: “Докторите ги бият, защото закъсняват…”
(Веднъж, на едно пренапрегнато нощно дежурство по “Бърза помощ” в родния ми град, по време на грипна епидемия, пиян като кирка мъж ме подгони с брадва, защото съм дошъл късно. А аз бях обиколил преди него с линейката цели 6 адреса. Ако ми беше разцепил главата, юристът-ямболия Анастасов сигурно щеше да го оправдае…)

Вместо коментар, ще цитираме две, макар и анонимни, мнения от сайта на здраве.нет:

“Горките доктори. Не стига, че вземат пари, колкото клошарите на Запад, ами ги и бият по-често от циганите. По-добре ще направят да се махнат от тази загубена държава. Полицаят има оръжие и може да се защити, а докторът може да си закърпи раните и да пие една студена вода.”

“Скъпи мои, на кого му пука за вас? Бягайте в чужбина. Напускайте работа – тук всичко е кауза пердута. Тук има само чалгари, простаци и чобани.”

Вярно е, че има и бездушни, и некадърни, и безотговорни лекари, както във всяка професия, които я позорят, но държавата ни наистина нехае за нас.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.