Софийският ректор – вечно “на път”

“Наши учени на път да открият еликсира на младостта”, опитва се да “гръмне бомбата” в. “168 часа”/13 януари. От възторжения текст става ясно че: “Под ръководството на ректора на Медицинския университет проф. Ваньо Митев екипът му тества различни екстракти от билки. “Изследването има голям потенциал, но ни предстоят още много тестове, за да видим всички ефекти – казва Митев. – Ако всичко мине както трябва, ще пристъпим към тестове върху животни, мишки. Там също ще се търси по какъв начин ще се действа и какъв е ефектът.”

Засега екипът на Митев пази в тайна какви билки изследва, докато не потентоват продукта.

“В нашата лаборатория имаме възможност да правим пълен анализ на състава на всякакви билки, като отчитаме някои забележителни резултати.”, довършва наивната журналистка професорът-биохимик. Още по-важно е, че бъдещото лекарство ще влияе и на раковите клетки, т. е. успешно ще лекува рак! Остава да гръмнем шампанското, пък дори и – защо не? – да сезираме Нобеловия комитет.

Браво, Ваньо, браво, Митев! Досега не сме знаели, че в лаборатория по биохимия можело да се изследват лечебни средства. Интересното е другаде: тепърва (защото “предстоят много тестове”) очакваният чудотворен продукт ще се тества върху ”животни, мишки”. Няма значение, че по каноните на медицината са необходими дългогодишни клинични проучвания, и то поръчвани от оторизираните за целта независими фирми, регистриране в Българската, съответно – Европейската агенция по лекарствата и пр. Важното е, че “еликсирът” е на път.

Както и ректорът – към така жадувания втори мандат. Човекът се е разшавал сериозно, разбързал се е – вероятно ще свика Общо събрание 2 месеца преди да му е изтекъл мандатът – търси гръмки медийни изяви, бие тъпана. Само че трябва да знае: лекарите също четат. И ако може да подведе лековерните лаици, то поне да се засрами от колегите си.

Да си спомним тържествените му обещания, че щял да продава на бизнесмени недовършената сграда-мастодонт на т. нар. “Чилова клиника”, която те щяха да превърнат в… хотел. Разходете се из двора на Александровска болница, за да видите, че нищо ново не е направено. Щеше да прави комплекса в Китен Конферентен център на всички медицински дружества.

Интересно, откога видният наш биохимик започна да разбира и от фармакология, че и от онкология и гериатрия; и разполага ли в Катедрата си с експериментален вивариум, да не говорим за пациенти за клинични проучвания, та изведнъж реши да лекува и остаряване, и рак, и то с някакви загадъчни, ревниво пазени в тайнство билки? Най-вероятно всичко опира само до мерак. За повече власт и куха популярност. Важното е да се прави на интересен, да е “на път”.

Няма ли кой да препъне подобни неудържими люде?

Tags: 

Comments are closed.