Симпозуимите на МСД: Хроничен хепатит С

Приятелите на българските медицински журналисти от МСД организираха симпозиум на тема “Хроничен хепатит С – честота и значение”, на който проф. Л. Матева, началник на Клиниката по гастроентерология при УМБАЛ “Св. Иван Рилски” изнесе блестяща лекция.

Предполага се, че понастоящем между 140 и 170 млн души по целия свят са вирусоносители на хепатит С, като към тях ежегодно се присъединяват нови 3-4 млн. За Европа тази цифра е 7-8,8 млн от 22 държави. Смъртните случаи, свързани с вируса на хепатит С – HCV, са 86 000 годишно. Известни са и последствията от хроничния хепатит С: 500 000 новодиагностицирани случаи годишно с хепатоцелуларен рак. Тази инфекция предизвиква и други усложнения: васкулит, лимфопролиферативни и бъбречни заболявания, диабет, ревматоиден полиартрит, депресия.

Предполага се, че поне 50% (половината!) от инфектираните в САЩ остават недиагностицирани. Този процент обаче за редица европейски страни е далеч по-голям: от 44 за Фрация и 69 за Великобритания до 84 за Северна Италия, 90 за Германия и цели 98 (практически – почти всичките!) за Полша.

Немалко от пациентите прекарват хепатит С безсимптомно, без иктер, само с неясна субфебрилна температура и просто задължителната адинамия, загуба на апетит и сънливост, като при най-обикновено ОРЗ. Към диагнозата може да ги насочи гаденето, тежестта или тъпата болка в дясното подребрие, хепато- и лиено-мегалията. Клиничната лаборатория ще потвърди диагнозата, ако чернодробните ензими (АСТ/АЛТ, ГГТ/АФ) са повишени. Прави се и ехография и задължително – чернодробна биопсия при пациенти, подлежащи на антивирусна терапия.

Малко хирурзи и други колеги, занимаващи се с инвазивна медицина знаят, че ако са позитивни за HCV, нямат право да оперират… Едно изследване, направено по времето на Министър д-р Мими Виткова, показа, че 98 души от болничния персонал в Смолян са HCV-позитивни. И тъй като това щеше да породи скандал, проучването сред останалите медицински специалисти в България бе своевременно прекратено. Защото, ако трябваше да се спазват нормативните документи, можеше да се окажем без хирурзи и други инвазивни специалисти.

Но какво ли е наред в нашето здравеопазване…

Comments are closed.