Десетият юбилеен конгрес по клинична микробиология и инфекции: “Микробиология без граници”

Уважаеми колеги и съмишленици,

Вече за десети път организираме най-голямото у нас годишно научно събитие свързано с диагностиката, лечението и превенцията на инфекциите –Десетия юбилеен конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската Асоциация на Микробиолозите. По традиция на него се събираме всички, които работим по проблемите на инфекциозната патология и милеем за издигане нивото на българската медицина и на които не са чужди нерешените проблеми на българското здравеопазване.

Когато основахме сдружението и започнахме ежегодните научни форуми си поставихме високи цели – да повишим значимостта  и обществения престиж на нашите специалности, да  управляваме  качеството на лабораторната дейност за достигане на най-добрите световни стандарти, да създадем съвременна наука, която да е основа на регулацията и управлението. В началото бяхме почти само специалисти, които работят с микроби – бактериолози, вирусолози, миколози и паразитолози. Постепенно медицинската общност разбра, че тясното профилиране на специалиста само върху един микроб, или един ензим на един микроб, са може би полезни за личната кариера, но не отговарят на обществените здравни нужди. Чрез осмисляне, постепенно стигнахме до консенсуса, че е добре ЗА НЕЩО ДА ЗНАЕШ ВСИЧКО, НО ТРЯБВА ЗА ВСИЧКО ДА ЗНАЕШ ПО НЕЩО. Първи на нашите следващи конгреси активно присъстваха епидемиолози и инфекционисти, в следващите години с пленарни лекции се включиха хирурзи, пулмолози и педиатри. Много фирми, предлагащи лабораторно оборудване и реактиви, лекарства и ваксини, подпомагат нашата просветителска дейност в името на  българската медицина.

Няма успех на съвременната медицина, който да не е свързан или да е възможен без развитието на нашите специалности. Лесно можем да изброим области на медицината или медицински специалности, където най-масовата патология е инфекциозната, много са и модерните области, където патологията е следствие на прекарани инфекции или антигенно дразнене. Дори в самия край на двадесети век се откриват микроби – причинители на масови заболявания в дадена област на медицината, където само преди трийсет години не се знаеше нищо за етиологията – досещате се, че говоря за заболяванията, причинени от Helicobacter pylori. За съжаление все повече е броят на лекарите, които изписват антибиотици без въобще да се замислят срещу кои микроби се борят при конкретния пациент.

Настъпва момента да заговорим за МИКРОБИОЛОГИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ – без географски граници, защото науката е една и е без граници между специалностите и областите на медицината, когато патологията също е една – инфекциите.

Предлагам на този Десети юбилеен конгрес да поставим ново начало на тясно взаимодействие с другите клинични специалности в името на по-добрата медицинска наука, която да бъде основа на по-добро здравеопазване. Научните направления и секции ще бъдат подбрани с пленарно участие на клиницисти и специалисти от нашите области, които да са най-добрите експерти в страната. С пленарни лекции ще се включат и световно утвърдени учени от чужбина. От всеки изявен специалист в нашата област зависи да покани водещ в неговата област клиницист. Специална научна програма ще има и за професионалистите по здравни грижи.

Заповядайте на Десетия конгрес, където освен научната програма ще имате възможност да се срещнете и запознаете с известни специалисти и да прекарате интересно!

Председател на БАМ
Проф.д-р Тодор Кантарджиев, дмн,мзм

Tags: 

Comments are closed.