Среща на пулмолозите

Авторитетната фармацевтична фирма BOEHRINGER INGELHEIM организира в к. к. “Слънчев ден” работна среща на пулмолози от цялата страна на тема “Нов “Златен стандарт” за ХОББ”. Срещата бе ръководена от председателя на Българското дружество по белодробни болести доц. Коста Костов, ръководител на Клиниката по белодробни болести при ВМА, член на Американския колеж на торакалните лекари.

ХОББ е мултисистемно заболяване, свързано с важни сърдечно-съдови, метаболитни и скелетно-мускулни заболявания и усложнения.

Бяха разгледани и коморбидните му болести: хипертония, ГЕРБ, остеопороза, респираторни (емфизем, пневмония, рак на белия дроб, астма), като и рак на хранопровода, аритмии, метаболитни нарушения, сънна апнея, най-характерните му симптоми като задух, тахипнея, тахикардия, лесна уморяемост, сънливост, депресия (“Когато болният започне да плаче и се вглъби в себе си, очаквай най-лошото”, отбеляза доц. Костов). Увеличени са и рисковете от инсулт, инфаркт и предсърдно мъждене.

Всики участници в срещата поздравиха колежката си доц. Донка Стефанова с удостояването й Наградата “Проф. К. Чилов”.

ХОББ официално е социално-значима и заслужава постоянно внимание както от пулмолозите, така и от ОПЛ. Тя ще бъде обстойно разгледана и на предстоящия Конгрес по пулмология/15-17 юни в Новотел “Принцес”, София.

Tags: , , , ,

Comments are closed.