НЗОК няма да позволи да се спекулира със здравето на хората

През последните два месеца т.нар. “Български кардиологичен институт” атакува обществото чрез медиите, като отправя безпрецедентни обвинения към институции в държавата и – косвено, към всички специалисти кардиолози, които достойно упражняват своята професия.  Тези действия на Института провокираха Контролния и Управителния съвет (КС и УС) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заяви категорично своята позиция по изкуствено създавания конфликт:

Ръководните органи на НЗОК – в лицето на КС и УС, са призвани да защитават интересите и авторитета на една публична институция, която отстоява правата за безплатно лечение на здравноосигурените лица – всички български граждани и граждани на европейските държави, които се лекуват на територията на нашата страна. Категорично се противопоставяме на опитите да се създава смут в обществото с недоказани обвинения на тема здравеопазване. Апелираме за спазване на етичния тон и законовия ред при решаването на открити и спорни проблеми.

НЗОК създаде необходимите прозрачни механизми за сключване на договори с изпълнителите на медицинска и на дентална помощ, и за управление на средствата от здравните вноски на гражданите, като съблюдава и спазва нормите на Закона за бюджета на НЗОК, Закона за държавния бюджет, Закона за здравното осигуряване и наредбите на министъра на здравеопазването. Високоспециализираните медицински дейности са достъпни за всички пациенти в  регионите на страната.

Според Закона за бюджета на НЗОК за 2009 г., приет от Народното събрание на Република България, обнародван в Държавен вестник (бр. 109 от 23.12.2008 г.) и в сила от 01.01.09 г., НЗОК има право да сключва договори с лечебни заведения, които имат акредитационна оценка от Министерството на здравеопазването, различна от “лоша”. В изпълнение на тези разпоредби всички договори, които НЗОК е подписала, са със здравни заведения, акредитирани съгласно законите на страната. Проблемите на акредитацията на лечебните заведения са извън правомощията на НЗОК.

Лечебните заведения на Българския кардиологичен институт във Варна, Велико Търново и Ямбол нямат акредитационна оценка или поне не са представили такава пред НЗОК.

Колективните ръководни органи на управление на НЗОК не могат и няма да се поддадат на натиск от страна на партньори, които не са лигитимирали своята представителност и отказват да водят диалог в условията и по правилата на действащите в страната закони.

Задачата на КС и УС на НЗОК  е да осигури възможността за лечение и равен достъп до системата на здравното осигуряване на всички здравноосигурени граждани, като гарантира финансова стабилност на институцията.

Националната здравноосигурителна каса няма да  позволи здравето на хората  да бъде разменна монета за силово налагане на други интереси, освен тези на пациентите.

Tags: ,

Comments are closed.