НЗОК ще продължи да спазва стриктно законите на страната

В последно време в някои медии се тиражират безпочвените обвинения на представители на Българския кардиологичен институт за това, че касата не сключва договори с техните клиники.

Според Закона за бюджета на НЗОК за 2009 г., приет от Народното събрание на Република България и обнародван в брой 109 на Държавен вестник на 23.12.2008 г., в сила от 01.01.09 г., НЗОК има право да сключва договори с лечебни заведения, които имат акредитационна оценка от Министерството на здравеопазването, различна от “лоша”.

Принципите на акредитацията са разписани в изменената и допълнена Наредба №18 от 2005 г. Лечебните заведения на Българския кардиологичен институт във Варна, Велико Търново и Ямбол нямат акредитационна оценка или поне не са представили такава пред НЗОК.

При осъществяването на дейността си НЗОК е длъжна и стриктно спазва изискванията на закона. Критерият акредитация е прилаган по отношение на всички болници, с които НЗОК има сключени договори и към момента няма здравно заведение без акредитация, с което касата да работи.

НЗОК и занапред ще спазва законите и принципа на равнопоставеност при прилагането му, и няма да позволи здравето на хората да бъде използвано като разменна монета за силово налагане на други интереси, освен тези на пациентите.

Всички, които искат да бъдат договорни партньори на институцията, трябва да се съобразяват със законите на страната.

Tags: , ,

Comments are closed.