Президентски заплати

В медийното пространство бяха изнесени заплатите на европейските президенти. Най-високо платен е бил смешникът Саркози (закована от самия него на 21 000 евро месечно); неговият приемник Оланд сам си я намали, предвид рецесията, на 14 000 – наистина впечатляващо благородство. Германската му колежка Меркел, напротив, си я увеличи – и вече ще получава 17 000. Близко до нейното е месечното възнаграждение на английския премиер Камерън – 14 800 евро. Италианският министър-председател Монти се отказа от заплатата и ще получава далеч по-ниския си сенаторски хонорар – 10 000 евро.

Добрите европейски и американски лекари обаче заработват понякога дори и много повече от държавните си глави. С труда, квалификацията и съобразно клиентелата си.

Разбира се – и ценоразписа си…

Кога ли ще ги стигнем?…

Но първо трябваше, още в началото на 90-те години, да си създадем и обявим остойностяването на лекарските дейности, вместо да умуваме и да се съобразяваме с политическата конюнктура. Псевдореформаторите така и не го сториха. Сега отново дават акъл и напират пак да яхнат коня на личната си изгода, макар че мястото, което са си заслужили, е на бунището на историята на българската медицина.

Comments are closed.