Здравна азбука: Провеждане на здравна просвета като най-евтино и най-ефикасно профилактично средство

Според Световната здравна организация здравето на човека зависи в 50% от неговото (не)здравословно поведение, в 20% – от генетичната му предразположеност, в 20% – от природните фактори и околната среда и само в 10% – от здравната мрежа. Защо тогава не се обърне повече внимание именно върху повишаване на здравната култура и знания сред хората?

Профилактиката (препазването от болести) е най-евтиното, но най-ефективното здравно средство, и би трябвало да е приоритет на националната здравна политика. Това се твърди и в Закона за здравето (ЗЗ), и в предизборната Програма на ГЕРБ. А то започва от здравната промоция (просвета). Според чл. 122 от ЗЗ тя трябва да се провежда в училищата. За задължителното й въвеждане настояха и участниците (повечето от директорите на РЗИ в страната) в 2 Национални срещи по обществено здраве, проведени м. г.

За съжаление, все повече от децата ни пушат, употребяват алкохол и дори наркотици, затлъстяват. Много малко от тях имат що-годе прилична здравна и сексуална култура. Поне 20 000 годишно са абортите по желание, извършвани от ученички. Увеличават се и полово-преносимите болести, вкл. смъртоносния СПИН!

Именно с цел повишаване на здравната и сексуална култура на учениците написах и издадох (за своя сметка) монографията “Здравна Азбука”, сертифицирана от МОН (РД 09-362/26.02.2009) като единственото у нас учебно помагало в тази област. Неколкократно я предлагах, при това – безплатно! – на МОНМ, МЗ и НЗОК да я качат на сайтовете си, за да я четат и децата, и родителите им, но получавах откази. Пълната незаинтересованост на държавните органи по темата направо е отчайваща. Нима чиновниците, работещи там, не ги боли за пагубното нездравословно поведение на преобладаващата част от нашите деца и народа ни?!

В чест и памет на проф. К. Чилов и по повод 15-тите юбилейни автентични “Чилови дни” създадохме специален сайт, www.zdravnaazbuka.com, на който качихме не само “Здравна Азбука”, но и някои други от нашите книги.

Продължаваме да се надяваме както в предстоящия Закон за образованието да залегне задължително обучение по тази тема в училищата (както тържествено беше обещано на една пресконференция от образователната зам.-министърка и бившия здравен зам.-министър д-р Кирил Добрев).

Comments are closed.