Къде е Етичната комисия на БЛС

Като се завихриха едни скандали около “Пирогов”, та нямат спиране – седмица, втора, трета… Кой крив, кой прав – ще отсъжда Прокуратурата, на която са предоставени над 150 страници доклад с неясни финансови харчове. И, разбира се – типично по български, “отвсякъде изпълзяха змии и започнаха да съскат”.

Изразът е на Гочето – треньорът Георги Василев, отнася се за “футболните хора” на ЦСКА, но е валиден за всички нас, тъмните балкански субекти. Един лекар анонимно (без да си показва лицето), т. е. подличко и недостойно, пусна няколко стрели срещу директора Раденовски. Друг излезе с лицето си и разкри доста потресаещи данни за плачевното състояние на болницата на народа.

Уверявам ви, че няма да пророня сълза за Раденовски, ако бъде уволнен (в края на краищата, човекът си е хирург, няма да остане гладен), но бях потресен и от неговото ответно поведение: и той не пропусна възможността да извади по медиите кирливите ризи на колегите си.

Абе, господа, нали си имаме Етичен кодекс на лекаря? Нали членувате задължително в БЛС (иначе няма да можете да работите)? Не знаете ли, че е забранено на лекарите да се оплюват публично?

Ако не знаете, това не ви оневинява.

Нищо обаче не може да оневини бездействието на Етичната комисия на Столичната лекарска колегия, която е длъжна да заклейми поведението ви и да ви накаже съгласно Устава. За да разберат всички лекари веднъж завинаги: “Лекар за лекаря е като брат!” (Женевската декларация/1948 г., която замести Хипократовата клетва).

А може ли брат да ругае брат си?!

Tags: ,

Comments are closed.