Жените не са за тежка атлетика

Станка Златева отново изпусна олимпийското злато и пак прие това много драматично. Действително, тя е човек, който гони само титлите, и напълно я разбирам и й съчувствам, като бивш спортист (състезавал съм се, колкото и да е странно съчетанието, по лека атлетика – висок скок и 100 м гладко бягане и… борба; бях и лекар на ямболските борци; бил съм окръжен шампион и никога не съм се радвал на второто място).

Но мисълта ми е друга. Имам едно наглед неприемливо предложение: тежката атлетика (вдигане на щанги, борба, вкл. и бокс) да се забранят за жени. Защото женското телосложение не предполага огромни физически натоварвания. Да, в спорта трябва да има сексизъм! Природното предназначение на жената е да ражда, да бъде майка и да кърми. При продължително вдигане на тежести матката може да получи трайно изкривяване и това да бъде пречка пред забременяването. При ударите в гърдите, те могат да се травмират дори до малигнизиране (злокачествено израждане). Не знам защо и как от преди 20-тина години тези спортове бяха феминизирани, но лекарската ми нагласа ми още не може да ги приеме.

Що се отнася до спорта изобщо, не намирам съсредоточаването му само в шепа професионални спортисти за правилно. Все повече от децата ни пушат, пият, употребяват наркотици и затлъстяват; висят пред компютрите и в игралните зали. Затова спортът трябва да бъде масов, за да откъсне подрастващите от цигарите, алкохола и дрогата, да ги закалява, да укрепва тялото и духа им. Да, употребявам изтъркани думи, казвани обаче не само от социалистическите ни дейци, а още от римските управници и мъдреци. А те не са били никак глупави, нали!

Comments are closed.