Две бебета с тегло под 600 ги спасиха в УМБАЛ „Свети Георги”

Две бебета, преждевременно родени с тегло под 600 г, спасиха лекарите от Отделението по неонатология на АГ клиниката в УМБАЛ „Свети Георги”.

Едното от децата, момченце, което сега е на 2 и половина месеца, е дошло на бял свят в 24-а гестационна седмица с тегло 590 грама. Причината за ранното му раждане е била аборт по медицински показатели. Затова и спасяването на живота му се счита от екипа за истински чудо на медицината, категорична е доц. д-р Мая Кръстева, началник на отделението по неонатология.

Сега момченцето тежи 1 440 г и вече диша самостоятелно. Ще остане при нас поне още 40-50 дни, докато наддаде до 2 300 г, потвърди доц. Кръстева.

Тя обясни, че със сходно тегло – 570 г, е родено преди 20 дни и едно момиченце. То се ражда със секцио по време 30-ата гестационна седмица, защото при майката се появява фетална инфекция. Към днешна дата бебето тежи 760 г и ще бъде отглеждано в клиниката още няколко месеца докато и то наддаде до 2,3 кг.

За децата са полагани всички необходими грижи още от момента на раждането – били са поставени на изкуствена вентилация и под постоянно и продължително високотехнологично лечение със скъпоструващи медикаменти.

Постигнатото оправдава всички средства и усилия, защото бебетата няма да имат слухови, зрителни, неврологични и белодробни проблеми, които често съпътстват отглеждането в кувьози на толкова рано родени деца, обясниха неонатолозите.

Tags: 

Comments are closed.