УМБАЛ „Свети Георги” получава безвъзмездно 157 хил. евро за енергийна ефективност

С финансирането от Международен фонд „Козлодуй” ще се санират сградите на 3 клиникив База 1 на болницата Безвъзмездно финансиране на енергоефективни мерки за 156 975.76 евро спечели УМБАЛ „Свети Георги” от Международен фонд „Козлодуй“ 2010 – 2013. Това съобщи изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.

Споразуменията за одобрение на проектните предложение бяха подписани днес на официална церемония в София, в присъствието на представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и кметовете на общините София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

В периода 1 март – 30 юни 2013 г. със средствата ще бъдат извършени подмяна на дограма, топлоизолиране на стени и саниране на покриви в три от клиниките на болницата, разположени в База 1 на бул. „Васил Априлов” № 15А, обясни проф. Джамбазов.

На стойност 59 267,28 евро са предвидените строително-ремонтни дейности в Клиниката по дерматология и венерология. Сградата на клиниката е двуетажна, изградена е през 1929 г., като строежът е извършван поетапно – първо основното тяло, а впоследствие източното крило.

Чрез мерките за енергийна ефективност ще се редуцират текущите разходи на УМБАЛ „Свети Георги” и така ще се постигне освобождаване на средства, които да бъдат насочвани в други важни направления. Това от своя страна ще се отрази положително върху платежния баланс на болницата като цяло и ще даде възможност на ръководството да вложи средствата във функционирането и развитието на болничното заведение.

Мултипликационният ефект от проектите за енергийна ефективност е заложен като отговор на изискванията на Директива „Енергия 2020- Стратегия за конкурентна, устойчива и сигурна енергия”, коментира проф. Джамбазов.

Tags: , ,

Comments are closed.