Спрете “алтернативната медицина”

На вниманието на Комисията по здравеопазване при 41-вото НС

Неотдавна телевизионното предаване “Хрътките” по бТВ излъчи репортаж за един химик (!?!), някой си Илия Мечков от Варна, който “лекува” млади момичета в апартамента си, като ги опипва по интимните части… Позната до болка история. В случая химикът се представя като лечител, владеещ китайската медицина. Известни са ни подобни хитреци, назоваващи себе си “народни лечители”, които боравят обикновено с изтърканите фрази на шарлатаните от тяхната мая: “енергийни полета”, “чакри”, “проекции на органи” и какво ли още не. Както се и очакваше, този Мечков нямаше разрешително от РЗИ – Варна.

Навремето, когато се обсъждаше Законът за здравето, ние енергично се противопоставяхме на предложението в него да съществува специална глава за т. нар. “Алтернативна медицина” или “Неконвенционални методи за лечение”, защото подобни казуси са нонсенс в най-великата наука. Искахме да се запази старото предложение в Закона за народното здраве, съгласно което никой няма право да лекува, ако няма медицинско образование. За съжаление, никой не ни чу. Измисли се постановка тези мошеници да придобиват права на лечители, след като са преминали курс от 6 месеца за… анатомия; сякаш медицината е само това. Друг е въпросът с наивитета на българския народ, който сякаш повече вярва на шарлатаните, отколкото на лекарите; явно става въпрос за умението на тарикатите да говорят сладкодумно и да убеждават, т. е. да лъжат лековерните хора, с които нашата мила Родина е пълна.

В случая предложението ни към колегите-депутати е тази глава изобщо да отпадне от Закона за здравето и никой да няма право да лекува, ако не е дипломиран лекар. Иначе “сеансите” с млади, налапали въдицата момичета, ще продължават и по други места.

Tags: 

Comments are closed.