Проектът ТоyBox – „Хапни и в приключения се ти впусни!”

Проблемът със затлъстяването на стария континент – 14 милиона деца са със свръхтегло, а 3 милиона са със затлъстяване. Очаква се броят на децата със свръхтегло да продължи да расте с един милион на година, като над 300 000 от тях са затлъстели. И България вече не е изключение.

В международния проект за превенция на затлъстяването сред децата на възраст между 4-6 години ToyBox, финансиран от ЕК (2010-2014), участват 15 партньора от 10 европейски страни. Сред тях е Медицинският университет във Варна. В проучването, чиято цел е да разработи и тества иновативна и базирана изцяло на научни доказателства програма за превенция на затлъстяването сред деца, се включват редица специалисти. Експерти по обществено здраве, епидемиолози, специалисти по хранене и физическа активност, педагози, психолози, педиатри, психолози на ранното детство, здравни икономисти обединяват усилията си, за да търсят начин за промяна на все по-тревожната тенденция към затлъстяване сред малчуганите.

Ръководител на проекта за България едоц. Виолета Йотова, която от м. юли е и Доктор на медицинските науки. Тя е ръководител на Многопрофилната специализирана детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ и президент на Варненското дружество по детска ендокринология.

В ToyBox вече са се включили 1400 варненски семейства, 27 целодневни детски градини от областния град и 4 от Провадия. Работата по амбициозния проект вече започна през април тази година. До момента са изследвани голяма част от подрастващите, които в продължение на 5 дни е трябвало да носят педометри за измерване на физическата активност. Проведени са и анкети за хранителното поведение и по останалите параметри. Към проекта ще се присъедини и специалист от Белгия за проучване на резултатите от фитнес-тестовете.

От тази есен стартира 8-месечната програма. „С нея ще се опитаме да създадем правилно поведение по 4 основни теми – физическа активност, намаляване на заседналото поведение (проблемът с телевизора и компютъра), здравословно закусване (това касае така разпространеното напоследък похапване между основните хранения) и пиенето на вода”, уточнява доц. Йотова. „Ще се опитаме под формата на игра да променим поведението на 5 годишните деца и техните родители, което в по-дългосрочен план да доведе до намаляване на затлъстяването. Но не си представяйте скучни обучителни сесии, в които деца и родители ще слушат лекции” – продължава ръководителят на проекта. Ще се разказват приказки, ще се играят много забавни игри, като само 2 пъти седмично по един час подобни занимания ще са задължителни.

Обучението на учители започна през юли. В него бяха поканени 100 учители и директори на детски градини, участници в първия етап от проекта, както и представители на Община-Варна. От 10 октомври ще стартира същинската интервенция, когато преподавателите ще разполагат със специални материали, разработени от Консорциума на проекта през последните 2 години. През април 2013 година те ще станат обществено достояние, но дотогава трябва да останат встрани от вниманието на участниците във втория етап – останалите ЦДГ.

През април – юни догодина ще бъдат оценени резултатите от програмата на проекта. За този сравнително кратък период не се очаква да бъдат овладяни темповете на затлъстяване, а по-скоро да се постигне ефект върху поведението на най-малките и техните семейства.

За пръв път официалните резултати от проекта ще бъдат отчетени на среща на Консорциума през септември-октомври 2013 година, на която ще бъдем домакин – признание за активната дейност и надеждно партньорство.

Comments are closed.