Хранителна алергия и псевдоалергия

Още бащата на медицината Хипократ отбелязва алергията към краве мляко, проявяващо се с кожни обриви и разстройство. 500 години по-късно Гален описва алергични прояви при деца, захранени с козе мляко. ХХ век е епоха на крупни открития и неимоверен напредък в областта на алергологията и клиничната имунология.

Зачестяването на респираторните алергични болести и на сенсибилизацията към полени, домашни акари и латекс води до рязко повишаване и на честотата на хранителната алергия към плодове и зеленчуци. В широката медицинска практика се сблъскват 2 тенденции: недооценка и късна диагноза на хранителните алергии, както и свръхдиагностиката, при която варианти на непоносимост към храни се приемат за хранителен алерген (хранителна псевдоалергия).

Новоизлязлата монография “Хранителна алергия и псевдоалергия” е незаменимо профилактично-лечебно ръководство за всички лекари и студенти-медици. Описани са епидемиологията, етиологията и патогенезата, клиничната картина, диагностиката, диференциалната диагноза, лечението, особеностите и профилактиката на хранителната алергия, както и симптоматиката на псевдоалергията.

Издател –  издателство “Знание”, под редакцията на проф. Жени Милева, носител на Почетен знак “Български лекар”. Написана е от нея, проф. Георги Костурков и д-р Тихомир Богданов Мустаков.

Търсете монографията в книжарници “Знание” при медицинските университети в страната.

Tags: ,

Comments are closed.