Прочетено

“Българската здравна система продължава да бъде нереформирана.”

 Президент Росен Плевнелиев

“В системата властват лобизмът, интересчийството и печалбарството – това постигнаха всички “реформи” и “реформатори”. Българският пациент идва да се лекува вече много болен, в напреднал стадий; това се среща най-вече в онкологията, която е и най-ресурсоемка. В страната отдавна има остър недостиг на квалифицирани лекари във всички специалности. Нарушена е професионалната приемственост между поколенията. “Реформаторите” превърнаха системата в еквивалент на търговска структура и тя се разпадна. 80% от лекарите обедняха тотално и отказват да работят, въпреки че ходят на работа.”

здраве.нет

Коментар.

Да, здравната реформа, уви, не се състоя – не се осъществиха нито електронната карта, нито Здравната карта, нито ДСГ, и ние нееднократно предупреждавахме депутатите и министрите, които спрягаха тези теми и ги предъвкваха и преповтаряха като мантра, че те са невъзможни за осъществяване, поне на този етап, било поради (най-вече) финансови, било поради субективни причини. Кой да ни чуе…

Здравната реформа се оказа просто един блъф, една илюзия, една огромна измама, необходима единствено за личното обогатяване на шепа безотговорни дребни тарикати-типове, така си и останали ненаказани и незаклеймени. Резултатът от нея обаче е ясен за целия наш все по-обедняващ, все по-застаряващ и болен народ, а и за съсловието: нищожна част от него действително забогатя (защото си издейства добре платени КП), но голяма част висококвалифицирани колеги (600 годишно!) панически напускат Родината, за да изхранят семействата си. Неотдавна бяха оповестени резултатите от една анкета отноно отношението на хората към здравната ни система. Резултатът не бе изненадващ за никого: над 86% бяха силно недоволни.

Хх

“Не знам по каква причива и логика съсловните организации изобщо не бяха допуснати за изказване на срещата при Президент Плевнелиев. Получи се неприятно усещане, че нашето мнение не е особено важно или че лекарите нямат отношение към политиката и към здравеопазването.

Иначе президентът каза доста истини. Факт е, че сме на последно място в ЕС по финансиране, брой хоспитализации, кадри и пр. И точно това и ние искахме да споделим с него: че твърде много митове има за здравеопазването ни. Единият мит е, че то е много добре финансирано и че непрекъснато нарастват средствата за него. Но цифрите говорят сами по себе си, че това не е вярно. Няма друга страна в Европа с под 4% от БВП за здраве. Няма друга страна с по-нисък дял обществени средства спрямо частни. Президентът каза, че парите не се изразходват ефективно, въпреки че били достатъчно. Това категорично не е така. Медикаменти, консумативи, апаратура – цените им са еднакви в цяла Европа. Само че при нас средствата за тях са около 10 пъти по-малко. Да не говорим, че и заплатите на лекарите ни са 10 пъти по-ниски. И 10 пъти по-малко средства годишно се полагат на българина – 230 евро.

Крайно време е пациентът да излезе и да си потърси правата от когото трябва, а не от лекарите. Лекарите изпълняват това, което им се отпуска. Те няма къде да отидат, освен в чужбина. Няма да призовавам колегите да излизат – да им се обещава и нищо да не се случва, а само интензивно да се плюе по тях. Да ги обявяват за престъпници и за най-големите врагове на държавата.

Къде е електронната карта на пациента? Докато я няма нея, и контрол няма да има. Да не говорим за другите информационни системи. Лошото е, че от всичко това страдат пациентите.

Добър специалист се създава за около 15 години. И точно когато го създадем и стане добър, напуска страната. Хванали са се с такава неблагодарна професия… Поне в България е така. Отношението и на обществото, и на политиците към нас не е достатъчно.

Какво да искаме от следващото правителство? Ще бъде упражнение по преливане от пусто в празно, защото отсега мога да кажа, че най-вероятно всичко ще ни обещаят, от когото и да го искаме. И дори ще го запишат в предизборните си програми, а след това ще се правят, че ни няма, не ни виждат и ще се чудят кои сме.”

в. “България днес”/21 септември

Коментар. И в. “Български лекар” нееднократно, буквално във всеки брой пише и предупреждава по отношение и на опустяването на страната откъм добри лекари, които все по-масово я напускат, и на 2 пъти по-ниския от необходимото процент от БВП за здравеопазването, и на лошото отношение към него от страна на политици и държавници. Глас в пустиня…

Tags: ,

Comments are closed.