Френски хирурзи в УМБАЛ „Свети Георги”

Сътрудничеството с лекарите от Лил е от 1993 г., тази година разходите по престоя им у нас се поема от Центъра „Фонд за лечение на деца” към МЗ.

Трима френски хирурзи от Медицинския университет в Лил, Франция, консултираха над 45 пациенти с тежки вродени аномалии в три от клиниките на УМБАЛ „Свети Георги”. Това съобщи изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов.

Детският неврохирург проф. Патрик Делем, детският уролог проф. Реми Бесон и пластичният хирург проф. Вероник Мартино избраха няколко по-трудни и специфични случаи и извършиха съвместни операции с българските си колеги, казаха от лечебното заведение.

Освен в Клиниката по детска хирургия, френските специалисти демонстрираха нови методи при лечението на различни вродени аномалии, пострадали при тежки инциденти или развити усложнения, и в Клиниката по неврохирургия и Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Посещението им се осъществява ежегодно, съгласно договореностите между болниците и медицински университети в Пловдив и Лил от 1993 г. до сега, обяви проф. Джамбазов. Тази година разходите по престоя на френските хирурзи у нас са поети от „Фонд за лечение на деца” към Министерство на здравеопазването.

Имаме уверение от ръководството на фонда, че и в бъдеще ще спомага да продължим да работим съвместно и да каним изявени чужди специалисти, които освен, че ще лекуват български пациенти, ще обменят опит с колегите си в нашите клиники, заяви проф. Джамбазов. Той припомни още, че научният обмен между лечебните заведения в Лил и Пловдив предхожда с няколко години въвеждането на програмата за академична мобилност на ЕС – „Еразъм”. Веднъж годишно хирурзи от пловдивската университетска болница също заминават за Франция, за да участват в съвместни планови операции.

Tags: , ,

Comments are closed.