Етиологична диагностика на сексуално предаваните инфекции

Доц. Красимира ЧУДОМИРОВА

Проф. Тодор КАНТАРДЖИЕВ

“ЕТИОЛОГИЧНА ДИАГНОСТИКА НА СЕКСУАЛНО-ПРЕДАВАНИТЕ ИНФЕКЦИИ”

Наскоро НЦЗПБ издаде 2 нови книги. За първата от тях – монографията на проф. Тодор Кантарджиев, Лекар на България “Етиологична диагностика и етиотропна терапия на микозите”, вече ви информирахме в миналия брой. Другата също е негово дело, в съавторство с доц. Красимира Чудомирова – “Етиологична диагностика на сексуално-предаваните инфекции – хламидийна и микоплазмена инфекции, гонококция и сифилис”.

Действително, от подобен труд отдавна се нуждаехме. Сексуално-предаваните инфеции са чести и, за съжаление, недобре диагностицирани и лекувани у нас. А те нанасят трайни последствия върху репродуктивното здраве на младежите. Малко са областите в инфекциозната патология, където с десетки години се наслагват повтарящи се досадни грешки в лабораторно-диагностичните подходи и етиотропната терапия, както при тези заболявания.

Заблуди от незнание или други грозни (финансови!) причини са наложили липсата на стандарти и научнообоснован подход в лабораторната диагностика и правилната им антибиотична терапия? Като започнем от нищо незначещия и никъде неприлаган “сух тест за хламидии” в… НРД, та стигнем до други непригодни, но упорито налагани и използвани от десетилетия, възприети само у нас (!?) “тестове” за микоплазми, които доказват само нормалната и не диагностицират патогенната флора на влагалището. Така дори и неспециалисти (което е възможно само у нас; мили родни картинки!!) масово продължават да лекуват хората.

Къде се правят антибиограми за лечение на гонорея? Дали колегите знаят, че гонококите вече са резистентни към повечето антибиотици?

Без потвърдителна лабораторна диагностика няма правилно лечение на сексуално-предаваните инфекции, ограничаващо последствията от тях. В тази монография лабораторните специалисти ще се запознаят с европейските и световни стандарти и изисквания за процедурите за правилна идентификация и определяне на лекарствената чувствителност на микроорганизмите, причиняващи сексуално-предаваните инфекции.

Tags: , , ,

Comments are closed.