Четири уникални очни операции

Четири рутинни за Западна Европа и уникални за България операции демонстрира офталмологът проф. Франк Холц по време на VII Витреоретинален симпозиум на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. В реално време, посредством видео връзка, интервенциите бяха наблюдавани от близо 130 очни лекари от страната. Директно от операционната зала на Клиниката по очни болести проф. Холц и завеждащата клиника проф. д-р Нели Сивкова разясняваха пред колегите си всяка предприета стъпка в оперативното лечение.

Демонстрациите бяха извършени с т. нар. безшевна 25+G витректомия с апарат Constellation. При този съвременен метод за опериране на ретина и стъкловидно тяло се работи през 3 отвора с големина 0,5 мм. Това е най-тесният отвор за интервенции в световен мащаб в момента, потвърди проф. Холц. Технологичните предимства са висока скорост – 5000 разреза в минута, безшевно затваряне на обработените места и бързо възстановяване. Подходящи за безшевна 25+G витректомия са хора с диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), пациенти с отлепване на ретината и дупка на макулата.

Специален гост бе световноизвестният немски хирург офталмолог проф. Франк Холц, медицински директор на Университетската очна клиника към Университета в Бон.

Tags: 

Comments are closed.