50 години Национална кардиологична болница

Отбелязахме и полувековния юбилей на Националната Кардиологична болница, известна ни и като прословутата Трета градска болница.

Тук са работили безспорно най-емблематичните имена, създателите и класиците на българската кардиология и кардиохирургия, както и на детската кардиология и кардиохирургия. Кой български лекар не знае имената и делата на кардиохирурзите ген. Коста Стоянов, професорите Димитър Димитров, Чавдар Драгойчев, Лада Маринова, Александър Чирков и Людмил Бояджиев, на кардиолозите Васил Цончев, Николай Мавродинов, Георги Куситасев, Божидар Финков, Нина Гочева, на педиатрите Драган Бобев-старши, Дария Величкова, Тамара Пилософ, Маргарита Цонзарова, Владимир Пилософ?

Тук са работили и цели двама здравни министри:

доц. Петър Бояджиев, който даде зелена улица на Законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за съсловните организации и за трудовата медицина; с 20-годишен стаж като педиатър-хематолог в болницата; той разкрива първото в страната интензивно детско отделение, в което са спасявани стотици деца от столицата и цялата страна;

и доц. Божидар Финков, символът на българската инвазивна кардиология, с чиято помощ създадохме най-масовото здравно неправителствено сдружение Нац. Алианс “Живот за България”.

Comments are closed.