Рязко понижаване на възрастовата граница при захарен диабет тип 2

„Диабетът не е болест само на богатите страни, а световна епидемия, достигаща и развиващите се страни“, каза  д-р Цветалина Танкова – началник на Клиничния център по ендокринология към Медицинския университет, София.  Тя представи съвременните заблуждения по отношение на болестта на осмата месечна среща по проекта СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД – България. Тенденцията, която се наблюдава, е рязко спадащата възрастова граница на заболяване: диабетът тип II вече достига все по-младо население. Причините за това са най-често наднормено тегло и затлъстяване.

Няколко са основните твърдения, които д-р Танкова опроверга: специалните храни за диабетици НЯМАТ никакви предимства пред обичайните храни, напротив даже са по-вредни, защото съдържат голямо количество наситени мазнини; НЕ съществува пряка връзка между консумацията на сладки храни и диабета; захарният диабет тип две НЕ е по-леко заболяване от диабет тип едно; ниската кръвна захар Е също толкова опасна, колкото и високата кръвна захар.

Промените в клиничната практика са свързани с упражняване на стриктен контрол на кръвната захар. Колкото по-рано е постигнат контрол на гликемията, толкова по-големи са ползите за пациентите с диабет тип II. Това може да стане чрез промяна в режима на хранене и прием на медикаменти за лечение на диабета от втори тип. Вече диагнозстицираните пациенти трябва да консумират повече пълнозърнести храни, ядки и зелени листни зеленчуци. Необходимо е да се избягват пържени храни, червено месо, десерти и подсладени напитки. Физическата активност също е от голямо значение.

Comments are closed.