Прочетено

“В Швеция и Германия предлагат съвсем други условия за развитие и специализация на младите лекари. На току-що завършилите специализанти заплащат 6 месеца езикова подготовка и допълнително – и за съпрузите им. Ако имат дете, допълнително придават 100 евро месечно. След тази половин година се склюва трудов договор към съответната клиника със заплата 2600 евро. Как е у нас? Дори при бройките по държавна поръчка специализантите получават по 400 лв месечно. За 2012 г. за цяла България са отпуснати общо 5 места за специализация по хирургия. Останалите 18 бройки са платени от самите желаещи – по 180 лв на месец. И срещу труда си (вкл. и нощни дежурства, бел. Т. Н.) тези млади хора не получават и стотинка. (Нито здравни и социални осигуровки,бел. Т. Н.). 

По отношение на най-дефицитните специалности като патоанатомия и педиатрия при нас скоро ще стане като в Северна Ирландия, където има останал само един патохистолог.

Загубим ли специализантите, губим интелектуалното гориво на медицината. Няма как лечението на хората да се осъществява само от пенсионери-ентусиасти.”

Доц. Георги ПАСКАЛЕВ,

Сп. “Health.bg”

 

КОМЕНТАР. “Как е у нас?”, задава въпрос доц. Георги Паскалев, бивш ректор на МУ – Пловдив, единственият носител на най-високото съсловно звание “Лекар на България” от Вечния град.

У нас положението е ясно: стопяване на населението и на лекарското съсловие, което би трябвало да го лекува.

Уморихме се да пишем и бием тревога по едни и същи теми, без никаква чуваемост, колкото и грозна да е тази дума.

Позволяваме си да коригираме доц. Паскалев: специализантите в Германия получават не 2600, а между 3000 и 3500 евро. В Дания началната заплата е 5000, а предварителното езиково обучение е 1 година.

Радващото е, че в МЗ се наблюдава раздвижване по въпроса. Министър Атанасова обяви увеличаване на местата за специализиране на лекари по държавна поръчка от 167/2012 на 254/2013 г. Общо те ще бъдат 2735, от които – 205 за кардиология, 203 – за анестезиология и интензивно лечение, 169 – за хирургия, 130 – за обща медицина, 102 – за АГ, 19 – за клинична патология и пр. Предвидени са 1348 стипендии от отпуснатите за целта 16 млн лв по европейски проект. Доколкото знаем обаче, той е за 4 години. А после?

Остава и най-големият въпрос: дали след като станат специалисти, колегите ще останат в България, за да се борят с приумиците на НЗОК и нападките на медиите и обществото?…

 

 

“В здравеопазването реформа никога не е имало. Затова и даваме все повече пари, а хората са все недоволни.”

Симеон ДЯНКОВ, вицепремиер, финансов министър/16 ноември

 

“В България лекарите те рекетират здраво, вземат пари, без да свършат нищо или даже увреждат здравето ти повече, имат големи претенции, но са ниско квалифицирани, необразовани и безотговорни.”

 

КОМЕНТАР. Макар и анонимно, това изречение във форума на здраве.нет заслужава дълбок размисъл.”

 

 

“Липсват стимулиращи механизми за лекарите, стремящи се към “добра лекарска практика.”

 

Д-р Красимир АНАСТАСОВ, ендокринолог, Сандански

 

“Заплащането на лекарите и финансирането на системата е в пряка зависимост от броя на болните и тежестта на заболяванията им. Как би могло да съществува здравеопазване при такива условия?”

 

Д-р Ани ТОРОСЯН, пулмолог, Пловдив

 

“Липсва ясно разграничаване на различните нива на възможности – общинска, областна, академична болница. Има ниска квалификация на голям брой лекари, които извършва дейности извън тяхната компетентност, както и качествен контрол.”

 

Проф. Даниел КОСТОВ, началник Хирургична клиника, Варна

 

“Липсва дори минимален контрол върху качеството на извършената работа и заплащането й “на парче”. Търси се оборот на всяка цена!”

 

Д-р Васил ВЕЛЧЕВ, кардиолог,

УМБАЛ “Св. Анна”, София

 

“Липва здравна система!”

 

Д-р Ал. СИМИДЧИЕВ, ГЛАКСО

 

“В близките 10 години радикалната здравна реформа в България е мисия невъзможна. В нашия болнав отрасъл най-вярно е определението на групата “Секс пистълс”, които пеят, че е невъзможно “да юркаш умрял кон”…

Д-р Румен ГИГОВ, Варна

 

КОМЕНТАР. Безброй пъти сме писали по тези въпроси. Уморени сме да ги коментираме повече. Болните да му мислят…

 

“Никоя цел не е толкова висока, че да оправдае недостойните средства за постигането й.”

“Има две безкрайности – Вселената и глупостта. Впрочем, за Вселената не съм сигурен.”

 

“Проблемът в здравеопазването е в конкуренция между частните и държавните болници. Частниците източват Здравната каса. Играе се зловеща игра пред “Спешна помощ” и тел. 112, и оттам също ни изсмукват пациенти. Просто те не се водят в “Пирогов”, както трябва да бъде, а в други болници. И много често се случва оттам да ни ги пращат обратно, но след като са усвоили парите, а понякога дори ни ги носят мъртви. Не искам да казвам колко паиенти от частни болници идват след лечението си там при нас.”

 

Проф. Милан МИЛАНОВ,

пред “Всяка неделя”/25 ноември

 

КОМЕНТАР. В тези думи може и да има някакво право. Всички лекари знаем, че най-тежките случаи се водят, прехвърлят и лекуват в държавните болници и националните центрове, а частните, уви, ги избягват, поради една или друга причина. Само че зловещото тук е в самото изказване на проф. Миланов. Той не само е настоящият председател на най-голямата РЛК в страната – Столичната (и точно поради това би трябвало еднакво да защитава всички лекари и болници), но е бил и председател на Комисията за лекарска етика; оттам се предполага, че познава и нейния Устав, съгласно който лекар не може публично да охулва своите колеги. Защото това изказване по същество де факто е злословене срещу тях.

Интересно ни е какво ще бъде становището (и изобщо – дали ще го има?) на Етичната комисия към УС. Що се отнася до Етичната комисия към СЛК, оттам реакция – бъдете сигурни! – няма да последва… Просто защото повечето РЛК по места, вкл. и Столичната, са си едни малки авторитарни островчета на своите вождове, където се слушат и изпълняват само техните повели.

“Ако объркате нещо, това не е по вина на родителите ви или на околните; не хленчете, а се учете от грешките си.”

“Преди да започнете да спасявате света, първо почистете боклука в собствената си стая.”

“Бизнесът е отлична игра – постоянно съревнование и минимум правила.”

 

Бил ГЕЙТС

 

“Никога не се чуди на акъла на хората.”

“Най-добрите в една професия никога не са академиците.”

“Държавата не желае да уреди достойнството на своите граждани.”

“Никога не обръщай внимание на човек, който ти завижда.”

“Защо вечно се оказва, че другите ни се възхищават, а ние в собствения си живот, вместо поздрави, си разменяме гримаси?”

“И защо ви е на вас злобата?”

“Злобата у нас няма мотивация. Думата “Признание!” е смешна дума на български.”

“Няма международна награда, дори Нобелова, която да стопли българите.”

“Лошият човек понякога те обижда, без да знае, че те обижда. Става дума за лошщ човек, злобен, който все мисли, че някой друг му е виновен. Лошият човек по това се познава – той прави зло на всички и докато го върши, пречи и на себе си, прави зло и на себе си.”

“Политиците обичат чалгата. Всичко в нашата държава е чалга.”

“Аз съм последната, която ще се разочарова от Бог. Очаквах чудо, защото Бог е любов.”

“Милосърдието е най-рядката стока на пазара.”

“Духът е моята сила, оправяй се сам, никога не се обръщай назад. Назад като се обърнеш, няма нищо. Всичко е напред.”

“Успехът бяга от отчаяните хора.”

“А всъщност аз не искам много. Държа да се отнасят към мен с уважение.”

“Обичам живота си. Той е смислен и полезен. Щастлива съм, че го живея с вас.”

Лили ИВАНОВА

“Толкова тежко се живее, толкова кратко, а половината от лошия, тежък, кратък живот минава в омраза и раздори. Ох, угасете омразата!”

Иво АНДРИЧ

Comments are closed.