15 август вече е официализиран държавен ритуал!!!

Най-после се случи това, за което настоявахме от 2005 г. и силно се надявахме, че все някога ще стане:

МС ОФИЦИАЛИЗИРА 15 АВГУСТ КАТО “ДЕН НА СПАСЕНИЕТО”!

Решението на МС е с № 1039/20 декември 2012 г. “За обявяване на 15 август за Ден на оказване на признателност към загиналите при спасяване на човешки живот – Ден на Спасението”, на основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда и публикувано в ДВ, бр. 103/28 декември 2012 г. Ето, че можело!!

Започнат през 2005 г. като “Ден на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг” (цели 10 думи!) и съвсем слабо отразяван от медиите, впоследствие прекръстен, според нас – много по-сполучливо, на Национален Ден на Спасението, с безрезервната подкрепа на началника на ВМА ген. проф. Стоян Тонев, тогавашния изп. директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Даниел Илиев, председателите на БЧК маг.-фарм. Христо Григоров и на КТ “Подкрепа” др Констатин Тренчев, президентите на КНСБ проф. Желязко Христов и на“Мати Болгария д-р Петър Константинов (последните двама – покойници, Бог да ги прости!) и журналистите Величко Конакчиев, Николай Атанасов и Светлана Дичева от Програма “Хоризонт”,

15 август вече стана част от духовната държавна политика и ритуали!

В началото идеята ни бе пренебрегната от тогавашния съсловен председател и, колкото и да е странно, от послушниците му от РЛК – Велико Търново (а ние така искахме ритуалът да започне точно там, както му е редът!), но след почти насилственото отстраняване на тогавашния предводител на БЛС Агент Жеко (пак след наш законодателен проект!), който се противопоставяше на ритуала само защото идеята беше наша, новото ръководство на БЛС безрезервно ни подкрепи, за което благодарим на председателя му д-р Цветан РАЙЧИНОВ и ръководителката на Пресцентъра Соня СЛАВЕЙКОВА.

И така, занапред всички българи, докато съществува Майка България, ще свеждат глави и ще застават мълчаливо за 1 минута на 15 август точно в 12 ч. (по подобие на 2 юни) в памет и чест на нашия най-голям съсловен герой д-р Стефан Черкезов и всички останали българи, загинали при спасяването на живота на други сънародници.

На всички наши съмишленици – БЛАГОДАРИМ!

Следващият ни замисъл ще е да правим усилия 15 август да стане международен ритуал и Европейски Ден на Спасението.

Помагайте!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.