Професор Никола Запрянов: “Смях през сълзи,” “Смехотерапия”

Макар и вече наближаващ 85 години, проф. Никола Запрянов издаде 2 нови книги, които се четат на един дъх и с благодарност към автора.

“Смях през сълзи” е фактически автобиография. Завършил медицина в Пловдив, младият лекар започва работа на село, после – в Асеновград, научна дейност, основаване на първия в страната “Център на красотата” и т. н. Ценното в тази книга са портретите на редица пловдивски професори и други знаменитости на ВМИ “Ив. П. Павлов” – от незабравимите Петър Миронов, Богоя Юруков, Иван Толев, Лазар Хайдудов и Юрий Тошев, та до няколко пословични с хумора си санитари. Авторът не спестява и някои сурови забележки към разпасали се и безотговорни колеги. Затова и книгата се чете на един дъх, и после се препрочита. Езикът му е жив, картинен и цветист, и затова “дърпа” читателя чак до последната страница. И му става светло и топло на душата – от спомените по все отдалечаващото се минало в любимия ВМИ, от страстната му гражданска и съсловна позиция.

“Смехотерапия” съдържа част от вицовете за видни европейски лекари, събирани от проф. Запрянов в продължение на десетилетия. Напълно сме съгласни и със становището му, изложено в предговора: че смехотерапията трябва да бъде неразривна част от лечебния процес. (По темата ще организираме специален симпозиум, вероятно непосредствено преди 1 април, заедно с проф. Владимир Пилософ).

Крепко родопско здраве и дълголетие, проф. Запрянов!

Tags: 

Comments are closed.