Изпратихме и професор Михаил Протич

На 78 години ни напусна ни проф. Михаил Протич, един от най-известните български клиницисти-ендокринолози, един от пионерите на българската геронтология и андрология, учител на десетки лекари, обичан и от колеги, и от пациенти. Той нямаше врагове, не създаваше интриги и напрежение. Излъчваше мекота, доброта, аристократизъм и благородство. Беше олицетворение на Човеколюбието, Духовността и Колегиалността. Не случайно бе сред първите носители на най-престижния приз за клиницисти – автентичната Награда “Проф. К. Чилов”.

Всяка професия си има своите титани. Във вътрешната клиника това са професорите Васил Моллов, Стоян Киркович и Константин Чилов; незабравимо бе и следващото достолепно поколение – академиците Ташо Ташев, Алекси Пухлев, Иван Пенчев, Георги Маждраков. Днес с пълно основание до тях може да бъде поставен и проф. Михаил Протич.

Софиянец, израснал в семейство на заможни интелектуалци, полиглот, дипломирал се в София, специализирал в Париж и Букурещ, председател на Столичната лекарска колегия, той беше достъпен и земен към всички нас.

Сбогом, Мишо! Бог да те прости! Ще те помним!

Tags: 

Comments are closed.