Вече имаме “Здравна памет на пациента”

Национален здравен портал и е-ЛАК!

Наистина влизаме в Европа! Вярно е, че здравеопазването ни е мизерно финансирано, с обидните дори за самочувствието ни жалки 4,17% от БВП, че т. нар. здравна реформа почти не помръдва от блатото, в което преди 10 години я набутаха алчни псевдореформатори, но пък чрез интернет вече имаме достъп до актуална и точна здравна информация, можем да правим справки за различни медицински услуги, регистри и дейности.

Особено улеснени ще бъдат колегите, които трябва да оказват спешна помощ – в порталът е интегриран със система за електронни лични амбулаторни картони (еЛАК). Първите потребители на тази модерна онлайн версия, заместваща традиционните хартиени здравни картони, са 40 000 държавни служители. След оценка на ефективността на системата тя ще бъде разширена за всички здравноосигурени българи.

еЛАК е здравната памет на пациента. Той е електронен аналог на досегашния традиционен ЛАК, но с изключителна “добавена стойност”: защото може да съхранява всякакви документи и образна диагностика; достъпен е за своя притежател по всяко време и от всяко място; с него може да се правят дистанционни консултации дори и в чужбина. Потребителят има пълен контрол над своя еЛАК и само след негова оторизация лекарят може да попълва информацията. (Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис. Само с едно натискане на бутона за изпращане те могат да попълват данните още по време на преглед).

На този етап интеграцията е с продукта “Хипократ” на фирма “Контракс”, който е внедрен в по-голямата част от практиките на ОПЛ в България. Предвижда се интегриране на софтуера и на останалите доставчици. Още преди откриването на портала, в него са включени 347 ОПЛ; наистина, под 10% от всички тях, но това е само началото – нали почти всички лични лекари разполагат и боравят успешно с компютри?

Изпълнител, след публична процедура, е консорциум “Информационни технологии в здравеопазването”.
Наистина, откриването на Здравния портал и еЛАК, което направиха министрите д-р Евгений Желев и Николай Василев (защото проектът е съвместен на МЗ и МДАДР), е събитие за българското здравеопазване! Честито!

Tags: ,

Comments are closed.