Д-р Георги Чакалов – имало е и такива лекари!

Човек с толкова интересна биография, а почти неизвестен на колегията. Впрочем, той е познат на всички българи. Това е младежът, който съпровожда Алеко Константинов на изложението в Чикаго, без него той едва ли би написал най-знаменития пътепис в българската литература.

Чакалов завършва Американския колеж в родния си град, след което заминава за Америка. Тук работи няколко години като печатар, за да събере пари за следването си в Пенсилванския медицински университет). След завършването му работи като военен лекар, а впоследствие е издигнат за секретар на Военно-санитарния съвет във Военното министерство (Пентагона). Приятел е с бъдещия президент Теодор Рузвелт. Впоследствия става личен лекар на богат търговец на пилешко месо и се влюбва в единствената му дъщеря. Милионерът е тежко болен. Той вижда, че чувствата му са раздвоени между красавицата и Родината, която вече е пред война с Турция. Един ден, предчувствайки края си, го вика при себе си и му поставя условия, типично по американски: или да се ожени за момичето (като ще получи цялото му имущество) или да заминава за България, която явно го влече много силно.

Младият човек загърбва богатството и най-мощната страна в света и… се връща в първото място в бедната си Родина, където има вакантна длъжност на лекар – Каварна. Тук се задомява. Но снимката на американската девойка винаги стои във вътрешния му джоб…

Участва и в трите войни в начолото на кървавия ХХ век. През Първата световна война спасява населението на Каварна от румънските завоеватели, след като красноречиво ги разубеждава да не си цапат ръцете с кръвта на православни братя-християни. Затова пък после лежи в румънски затвор…

Чест прави на бившия кмет на Самоков Христо Ярловски, че е описал житието му в книгата си “Самоковски истории”. Чест прави и на д-р Красимира Ковачка, задето без колебание е разрешила поставянето на барелефа на големия лекар и патриот във фоайето на ръководената от нея болница.

Tags: 

Comments are closed.