Биография: Психиатрия: п/р на професор Вихра Дамянова

Психиатрията по начало е интересна за всички медици – студенти и лекари, независимо от специалността им, защото всеки от тях просто е длъжен поне да бъде ориентиран и в тази област, понеже тя плътно свързана с психологията – а може ли един лекар да бъде добър, ако не е и проникновен познавач на човешката душа?

Поколения медици сме учили психиатрия от отдавна остарелия (но пък класически!) учебник на проф. Иван Темков и проф. Тодор Ташев.

Отдавна не беше издаван учебник по тази специалност, и – ето, че най-после се яви, и то в изчерпателен вид и обем, написан не само научно обосновано, но и увлекателно, под редакцията на проф. Вихра Дамянова. В списването му участват 27 автори, между които професорите Валентин Акабалиев, Георги Попов и Крум Миланов, доцентите Лъчезар Хранов, Надя Полнарева, Риналдо Шишков и мн. др., но стилът им е уеднаквен и прецизиран от нея. Разгледани са всички психични нозологични единици – от класическата шизофрения до личностовите разстройства, от молекулярно и биохимично ниво до химическите системи на мозъка. Рецензенти са професорите Меглена Ачкова, Стефан Тодоров и Марин Роглев – имена-гаранция за най-висока научна и практическа стойност на този значим труд.

Tags: 

Comments are closed.