50 години българска ангиология

Пътят на специализираната българска ангиология започва след откриването на Научния институт (по-късно Национален център) по сърдечно-съдови заболявания (сега НКБ) през 1962 г.

Следващата година там започва да работи Лаборатория по хемостазеология с Диспансер за клинична и амбулаторна антикоагулантна и вазоактивна профилактикя и лечение на съдови заболявания с ръководител проф. Александър Дойчинов (1924 – 2009) – основоположник на българската ангиология, който специализира в Германия с Хумболтова стипендия.

През 1967 г. при него започва аспирантура д-р Вера Бъчварова, която след завършването й печели международен конкурс и отива на специализация в Париж. През 1975 г. се открива и Кабинет по функционална съдова диагностика със завеждащ бъдещият професор д-р Лъчезар Грозлински. Пациентите на Диспансера стават хиляди от цялата страна.

През 1972 г. ангиологията е призната за научна специалност в България, а през 2010 – за практическа медицинска специалност, с което започва активно обучение на специалисти-ангиолози. От 1989 г. започва работа и първата и все още единствена у нас Клиника по ангиология с ръководител про. Вера Бъчварова; след закриването й (1999) тя се прехвърля към Клиниката по съдова хирургия и започва да действа като Отделение по съдова хирургия и ангиология.

Развиват се и се внедряват нови диагностични и терапевтични методи на функционалната диагностика, на диагностиката на хомеостазата, внедрява се простагландиновата терапия (интраартериално и катетърно), фибринолитичната и вазоактивна терапия.

След 1990 г. излизат и фундаменталните трудове на проф. Ал. Дойчинов “Клинична ангиология” и “Лечение на съдовите заболявания”. Провежда се интензивна учебна дейност и собствени курсове, както и методична помощ в извънстоличните ЛЗ. Честит полувековен юбилей, колеги!

проф. д-р Вера Бъчварова

Tags: , ,

Comments are closed.