Търсете човека!

“Търся човека!” – с този възглас и запален фенер бе тръгнал Диоген. Този възглас би могъл да бъде перифразиран по друг начин:

Да мислим за Човека, преди да направим каквото и да е.

Вече над 40 години, всяка пролет, глупава и лековерна Европа връща часовниците си с 1 час назад. Нищо, че за 10-тина дни ще наруши биологичния часовник на стотици милиони хора, което ще предизвиква изнервеност, ритъмни смущения, лошо настроение с всичките му последици, лесна уморяемост, катастрофи. Някой си навремето бил казал, че по този начин пък ще се спести малко енергия – само че това така и не е доказано. Кой ти гледа човека и здравето му – може пък за тяхна сметка да се припечели нещичко.

Неотдавна една университетска болница гордо рапортува, че е работила в рамките на финансовата дисциплина и няма дългове. Колко души обаче е излекувала, така и не стана ясно. Парите станаха определящата част в дейността на нашите лечебни заведения, а не лечението на хората. Здравето стана стока…

Предизборната борба вече започна (с ритане по кокалчетата). Говори се предимно за фискалния резерв, европроектите, данъците. Да, това е важно. Никой партиен лидер обаче още не се е произнесъл по основните човешки проблеми – раждаемостта, грижите за децата и здравеопазването.

Търсете човека в предизборните програми.

Само че като знаем как се изпълняват…

Comments are closed.